Френският президент назова новия министър на вътрешните работи

Френският президент Еманюел Макрон направи промени в правителството, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес". Макрон назначи своя политически съюзник Кристоф Кастанер, лидер на президентската партия "Република, напред!", за нов министър на вътрешните работи. Кастанер, който досега бе държавен министър за връзките с парламента, замени на поста Жерар Колон, който подаде оставка преди две седмици, за да се кандидатира за кмет на Лион.

Кастанер е една от основните фигури в вътрешния кръг на Макрон, след като го подкрепи в ранните етапи на кампанията му за президент и понастоящем е ръководител на партията на Макрон - "Републиката в движение" (LREM).

Макрон иска широка коалиция за "битка за цивилизацията" на евроизборите

Другите ключови министри, включително на външните работи и на финансите, запазват своите постове. Макрон смени четирима членове на правителството, включително министрите на културата, на земеделието и за отвъдморските територии.

Рокадата се наложи заради неочакваната оставка на бившия министър на вътрешните работи Жерар Коломб на 2 октомври. Очакваше се френският президент да направи промени в правителството още миналата седмица. Макрон обаче си даде още време, за да може да вземе правилните решения, посочва Ройтерс. 

Правителството на Макрон оцеля след два вота на недоверие в един ден

Според критици това отлагане е повдигнало въпроси за липсата на опит в президентската партия.
Представител на Елисейския дворец определи новия кабинет като динамичен. Той включва хора "с репутация на експерти в своята област, което ще засили ефективността на правителството, и други, с по-общ профил", отбеляза цитираният източник.

Макрон се надява, че преобразуваното правителство, което включва нови лица в културата, селското стопанство и така наречените министерства на "социалното сближаване", ще бъде знак за ново начало след няколкото проблемни месеца, предаде БГНЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.