В ареста остават и Красимир Томов и Марко Стойов

Шефът и главният секретар  на Държавната агенция  за българите в чужбина, остават в ареста. Това реши спецсъдът. Зад решетките е и сърбски гражданин, сочен за посредник в схемата. Петър Харалампиев е обвинен  за лидер на организирана престъпна група за издаване на документи за български произход срещу подкупи. Подкупи били плащани дори в биткойни. Защитата, обаче твърди, че липсват доказателства за нерегламентирани плащания.

Гешев: ДАБЧ е най-сериозният случай за корупция по горните етажи

Подкупи в криптовалута - така прокуратурата обясни липсата на открити  пари при  спецакцията в агенцията за българите в чужбина.

„Няма пари намерени никъде в нито едно от лицата, никаква валута в нито едно от лицата”, заяви адвокатът на Красимир Томов Марияна Тодорова.  

„Иззети са биткойн портфейли като има доказателства, че част от паричните средства се трансферират във виртуална валута”, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Основен свидетел по делото  е заместник шефа на агенцията Димитър Владимиров, който твърди, че е знаел за цялата корупционна схема, но не е подал сигнал. Димитър Стойчев пък свидетелства, че е дал два пъти подкуп на Хералампиев - за над 5000 евро.Според адвокатите обаче по това време свидетелят е бил в чужбина.

Пуснаха под гаранция една от задържаните по казуса "ДАБЧ" (ВИДЕО)

Групата е действала от юли миналата година.  

”Отказ на украински гражданин да му бъдат издадени документи, след даване на сумата той получава удостоверение лично от шепа на ДАБЧ”, обясни схемата прокурор Кънев.

Доказателствата показват, че групата  е получавала документите на между 5 и 15 души седмично.

Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че няма да подаде оставка му заради скандала в агенцията.

„Не мога да приема безкритично и с мълчание едни упреци и искане на оставка без каквото и да било основание. Лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в работата на ДАБЧ и предоставих тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни”, заяви Симеонов.

"Нищо случайно няма в тази държава, както е известно. Но нека да разграничим нещата - това, че ДАНС и прокуратурата са си свършили работата и са заловили един висш чиновник, който е прибирал рушвети, е едната страна на въпроса. Но последвалата след това атака си е чисто политическа", коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов. 

От прокуратурата  твърдят, че по това дело нямат сигнали, подадени от политически лица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.