Харалампиев взимал рушвети в агенцията още от встъпване в длъжност

Корупция без аналог по високите етажи на властта - така прокуратурата определи разкритията в Държавната агенция за българите в чужбина. На третия ден след ареста на председателя на агенцията разследващите разказаха, че подкупите за получаване на удостоверение за български произход Петър Харалампиев получавал лично в кабинета си. Схемата разработил още с встъпването си в длъжност.

Политическите коментари за арестите в ДАБЧ

С обвинение са общо четирима души. Освен Харалампиев, уличен в търговия с влияние и подкупи е главният секретар на ведомството Красимир Томов. С обвинение за посредничество са сръбски гражданин и българка. За първите трима Спецпрокуратурата ще поиска постоянно задържане. За българката ще бъде поискана парична гаранция, тъй като има малко дете и онкологично заболяване.

Петър Харалампиев взимал най-много, твърдят от прокуратурата. Обвинен е за подкуп от 5000 евро и че търгувал с влияние в пет случая за по 350 евро на човек.

Повдигнаха обвинение на шефа на Агенцията за българите в чужбина

Схемата започнала още с встъпването в длъжност на Харалампиев. Според прокуратурата той дори обяснил на сдруженията на българите в чужбина, които гарантират българския произход на кандидатите, че удостоверения ще се издават срещу пари.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев подозира, че схемата е наследена. Харалампиев наследява на поста Димитър Владимиров, а Владимиров му става заместник.

„Той е правил всичко възможно да възпрепятства тези корупционни практики. Най-мразеният човек в агенцията”, обясни Гешев.

В далаверата не били замесени и политици. 

„Към момента няма връзка на министър Каракачанов с описаната престъпна дейност”, каза още Иван Гешев.

ТЪРГОВИЯ С ПАСПОРТИ: Как се доказва български произход?

До разплитането на схемата се стигнало след сигнал на полицаи от Кюстендил. Там се намира и най-богатият архив документи за издадени удостоверения срещу пари. 

Назначени са над 100 експертизи. По думите на Гешев Харалампиев и групата му ще получат обвинение за много по-малко подкупи, отколкото са взели.

„Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история”, заяви Гешев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.