Спецсъдът решава дали да останат в ареста другите трима обвинени в корупция

В четвъртък Специализираният съд заседава по обвиненията срещу председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и още трима души - главния секретар Красимир Тодоров, сръбския гражданин Марко Стойов и Петя Симеонова. Тя беше освободена под гаранция заради влошено здравословно състояние и за това, че е съдействала на прокуратурата.

Гешев: ДАБЧ е най-сериозният случай за корупция по горните етажи

Според прокуратурата Петър Харалампиев бил корумпиран още от встъпването си в длъжност. Подкупите за получаване на удостоверение за български произход получавал лично в кабинета си. Затова от държавното обвинение поискаха на Харалампиев и останалите обвиняеми да бъде наложена най-тежката за неотклонение - "задържане под стража". Прокурорите смятат, че, ако бъдат освободени, арестуваните могат да окажат влияние върху свидетелите по делото, да се укрият или да напуснат страната.

Защитата пък поиска по-лека мярка с аргумента, че има несъответстия в обвиненията. Така например, в един от дните, когато се предполага, че Харалампиев е трябвало да получи подкуп, той всъщност е бил на концерт в Сърбия. В друг описан случай човекът, който трябвало да даде на обвиняемия пари "под масата", пък бил на почивка в Гърция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.