Катя Матева твърди, че вицепремиерът Красимир Каракачанов е оказвал натиск за издаване на българско гражданство

Нов епизод от скандала с търговията с българско гражданство.

„Имаше натиск от Каракачанов да се дава българско гражданство, според учебника по история  за 5 клас, а не по законовите изисквания”, заяви пред NOVA бившият директор на дирекция „Българско гражданство” Катя Матева. Тя е човекът, пускал сигнали до президента и премиера за връзки на ВМРО с нелегални схеми за продажба на гражданство.

Матева обаче не назова конкретни доказателства срещу Каракачанов.

Катя Матева работи в дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието от 2005 година. Уволнена е през 2017 година, като през последните години оглавява дирекцията и междувременно сигнализира за нередности. 

В сигналите на Матева се твърди, че граждани от Македония и Албания получават българско гражданство без да представят доказателство за български роднина в миналото, като това струва пари. Пак според сигналите, схемите се въртели от адвокатски кантори, свързани с лидера на ВМРО.  

„Всичко става с удостоверението за български произход. Почти всички от кандидатите заплащат не малки суми за документите”, казва жената и твърди, че има доказателства за това, че посредниците в схемата са свързани с политически централи, но няма да ги сподели пред камера.

Валери Симеонов: На 30 октомври 2017г. подадох сигнали за злоупотреби в ДАБЧ

Матева разказва, че от нея е искано да се разглеждат преписките на хора, които не са с документално установен български произход.  

„Тя е пратила сигнал до ДАНС. ДАНС са казали, че няма данни за престъпление. Специализираната прокуратура излиза и казва "Нямаме данни да има връзка и Катя Матева", а днес излиза и казва "Ама аз имам данни". Е, къде са тия данни? В смисъл трябва да коментираме една жена на пазара”, пита Александър Сиди от ВМРО.

Катя Матева е уволнена от дирекция "Българско гражданство" след проверка от Министерския съвет, която установява пропуски в процедурите, забавяне на преписки, прекратяване на преписки  и липсваща документация.

„Конфликтът тръгна от искането да бъдат преразгледани преписките, а такова в закона няма за прекратените преписки! Просто като станах неудобна, цялата машина се задейства срещу мен, аз бях нарочена за враг, за национален предател, защото си гледах работата”, казва още Катя Матева.

ПОДКУПИ В БИТКОЙНИ: Шефът на Агенцията за българите в чужбина остава в ареста

„Катя Матева е назначение по време на тройната коалиция. В нея знаем кои партии участваха. ДПС преди седмица излязоха и казаха, че ще правят всичко възможно, за да  съборят правителството, т.е това си е политически удар отвсякъде и нищо друго”, смята Александър Сиди.

Но Матева пита дали ако е била от ДПС, е щяло да бъде допуснато да се разправят с нея по този начин.

Сигналът на Матева не е част от последната акция на прокуратурата в Агенцията за българите в чужбина. Разследващите направиха изрично уточнение, че на този етап няма данни за връзка на организираната престъпна група с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, както и че няма данни схемата да е действала при предишни директори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.