Има кворум

С кворум от 122 народни представители, при необходим минимум от 121 в зала, парламентът започна работа по първо четене на бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина. Опозицията заплаши управляващите, че няма да се регистрира в залата, защото това било конституционно задължение на управляващото мнозинство.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Ресорните комисии дадоха зелена светлина за Бюджет 2019

Миналата седмица от левицата се обявиха против начина на приемане на бюджета за следващата година, като обвиниха управляващите, че не са се вслушали в препоръките им. Основната финансова рамка в проекта предвижда дупка в бюджета от 600 милиона лева, по-високи доходи, но и повече удръжки за работещите.

ДПС и БСП искат предсрочни избори (ОБЗОР) 

От БСП предупредиха, че няма да се регистрират на банките си, че са в залата, но ако се събере кворум и без тях, щели да участват в обсъждането със свой вариант на бюджета. ДПС също няма да се регистрират, а депутатите на Веселин Марешки щели да участват в кворума, само ако вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов подадат оставка.

В бюджета за здраве догодина са заложени да влязат в хазната от осигурителни вноски над 2,8 млрд. лв. Основната критика е идеята на властта да закрие Агенцията по трансплантация и Фонда за лечение на деца и административно да ги прехвърли към Здравната каса.

Министерството на здравеопазването и НЗОК доволни от Бюджет 2019

При общественото осигуряване споровете са основно върху максималния доход, върху който ще могат да се осигуряват хората. Идеята е той да стане 3000 лв. вместо досегашните 2600 лв. Това за хората с по-високи доходи означава да плащат повече пари на държавата за осигуровки.

С това увеличение е обвързан и таванът на пенсиите, който от 1 юли 2019 г. става 1200 лв. От средата на годината всички пенсии ще бъдат увеличени с 5,7%.

След като на първо четене в пленарната зала депутатите обсъдят и приемат разчетите за здраве и осигуряване, те ще продължат с разговорите по големия държавен бюджет, който опозицията нарече „предизборен бюджет на оцеляването”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.