Сред тях е и финалистът от инициативата на NOVA ПРОМЯНАТА – Иван Димов от Single Step

За първи път Facebook избра 100-те световни лидери. Сред които Карлос – оцелял при престрелката в училище във Флорида, Джамал, който преобразява чикагското гето, Дурия от Пакистан, която живее в Америка и много други. В списъка присъства и един българин – финалистът от най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп ПРОМЯНАТА – Иван Димов от Single Step. 

"Те търсеха лидера, екипа и идеята", обяснява Иван. Той е единственият българин в програмата за лидери на Facebook. Фондацията му Single Step, която подпомага младежи с различна сексуално ориентация, е сред каузите, в които социалната мрежа вижда бъдеще. Изборът е сред повече от 6000 участници от цял свят, само 21 от Европа. А критериите – всеки от тях да обединява общност от хора в мрежата и в реалния живот.

ДЕЦА С ПОЗИЦИЯ: Ученици в Австралия на протестират срещу бездействието за климата

"Аз кандидатствах, но не мислех, че имам голям шанс, защото това е световна, глобална програма на Facebook. Наложи се да мина през доста кръгове и интервюта”, споделя Иван.

Лидерите и техните общности ще получат обучения и финансова подкрепа – за 5-ма от тях тя ще е в размер до 1 млн. долара, а за останалите до 50 000 долара. След като са избрани, Facebook събира всички тях в Менло Парк, Калифорния.

"Защо правим тази програма? Защото като компания ние сменяме своята мисия - даваме възможност да хората да създават собствени общности , които да обединяват света”, обясни Авани Парех, ръководител на програмата в Азия.

Съдбата на изоставените в болница бебета: Лавина от желаещи да им помогнат

"Фокусът беше предимно върху човека, не беше върху организацията. 70% от участниците в тази програма бяха жени”, добавя Иван Димов.

Една от тях е Ан Скот, която през 2010 тя създава организация, имаща за цел да помага на жените, живеещи сами, далеч от родината. 

'Тогава живеех в непознат град, нямах приятели и не говорех езика. Нямах работа, нито дом, и тогава си помислих, че ако познавах други жени като мен, в същата ситуация, не би било толкова лошо”, споделя Ан.

Днес в общността ѝ са повече от 250 000 жени от цял свят. Голям брой от лидерите са жени от Близкия изток, борещи се за по-добро бъдеще на своите общности. През 2015-та пък Манал Ростъм става първата жена с хиджаб избрана за рекламно лице от световна марка за спортни стоки. Нейната кауза е да накара света да чуе гласа на жените с хиджаб и да им даде правото да изразяват гордо своята идентичност.

Следващата среща на лидерите ще е през юли 2019-та, отново в Калифорния.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.