Изложбата може да се види в Националния военноисторически музей

Деца разказват приказки за Българската армия и се запознават с едно голямо семейство на повече от 100 години. Това става чрез уникална колекция на фигури на войници, представена в специална изложба в Националния военноисторически музей. Експозицията включва над 60 фигури на войници и макети на танкове, въоръжение и самолети.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Моделите представят създаването и развитието на българската армия. Дошли в музея преди повече от осем десетилетия, артефактите, близки до детското възприятие, разказват как са изглеждали войниците от пехотата, кавалерията, артилерията, моряците, летците, инженерните войски и военно-санитарните части.

Фигурите са изработени от дърво, изцяло ръчна изработка. Те са правени по рисунките на художника Лазар Йорданов.

Деца разказват приказки за армията

Богато украсената металната чантичка, наречена лядунка, съхранявала патроните за пистолетите. Еполетите пък са парадните офицерски пагони с ресни и златна бродерия. Колкото по-украсени били, толкова по-голям бил началникът, който ги носи.

„Ще могат да поиграят, да редят пъзели, да играят на карти, да разберат дали са познали еднаквите войници, да рисуват униформите, които виждат!", каза доц. Пенкова. Така децата научават за историята ни и то по интересен начин, тъй като фигурките на войници са много близки до детските играчки.

Изложбата можем да разгледаме до края на февруари в Националния военноисторически музей.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.