Актът на СГП от 14.07.2016 г. е правилен и законосъобразен

Актът на Софийска градска прокуратура за отказ да се образува досъдебно производство е правилен и законосъобразен. Това съобщават от Апелативна прокуратура, на която беше възложено да провери дали решението е законно. 

"В изпълнение на указанията на ВКП, Апелативна прокуратура – София извърши служебна проверка на постановения от СГП отказ да се образува досъдебно производство и не установи основания за изменение или отмяна на ревизираното постановление. Актът на СГП от 14.07.2016 г. е правилен и законосъобразен", се казва в съобщението на прокуратурата.

ВКП разпореди проверка на отказа за разследване на Атанас Семов

Според сигнал срещу Семов от 2013 г., той ощетил Софийския университет чрез неакредитирана магистърска програма. Разследването е прекратено три години по-късно. Поради липса на извършено престъпление, е правилен и като такъв се споделя и от въззивна инстанция – Апелативна прокуратура - София.

Независимо от липсата на основания за образуване на досъдебно производство и от факта,че СУ “Св.Климент Охридски“ е юридическо лице с академична автономия, АП-София е отбелязала, че ръководството на Софийския университет следва да прецени доколко целесъобразно е да продължава съвместната дейност между СУ и ЦПОЮФСУ при осъществяване на обучението по международната магистърска програма“Право на ЕС“.

С изложените аргументи Апелативна прокуратура София е приключила разпоредената от ВКП служебна проверка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.