Проектобюджетът на Столичната община за 2019 г. е 1 млрд. 623 млн. лева

И през 2019 г. не залагаме увеличение на местните данъци и основни такси. Това съобщи  кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова по време на представянето на проекта за бюджет на общината за 2019 година в Правец.

Нашето предложение към момента е проектобюджетът на Столичната община за 2019 г. да бъде в размер на 1 млрд. 623 млн. лева, каза още кметът. По думите й капиталовата програма, която се разписва в бюджета, е в размер на 551 млн. лв. От тях 58 % са средства, които са защитни и привлечени от европейските програми. Техният размер е 324 млн. лв.

Пуснаха първите електробуси в София (СНИМКИ)

Фандъкова посочи, че общо за транспорт и транспортна инфраструктура се предвиждат 447,9 млн. лева, като 306 млн. лв. са отделени за строителството на първия и втория участък на третата линия на метрото. Тя обяви, че следващата година ще бъдат пуснати в експлоатация първите 8 км от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село". През 2020 г. ще бъдат готови и следващите 4 км. По този начин метрото ще достигне до Околовръстния път при Горна баня. Там в момента се изгражда и ж.п. гара, за да има връзка с интермодерен терминал, добави столичният кмет.

"Средствата, които предвиждаме за строителството на метрото за следващата година, които са в размер на 306 млн. лева, включват и общинското финансиране в размер на 82,5 млн. лв.", съобщи Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че останалите средства са осигурени по Оперативна програма "Транспорт".

За изграждането на ремонта на основни улици и булеварди, в които влизат и 15 големи обекти, средствата са 47,5 млн. лв., посочи кметът. 38 млн. лева са заложени за ремонт и поддръжка на улиците на територията на цялата община. Предложението е да бъдат инвестирани 4,5 млн. лв. за изграждането на улично осветление.

Над 1,5 млрд. лева е бюджетът на София за следващата година

32,8 млн. лева са предвидени за закупуването на 13 нови трамвайни мотриси.  Отделно, заедно с общинското дружество "Столичен автотранспорт", ще се инвестират около 100 млн. лева за закупуването на нови автобуси, допълни Фандъкова.

За поддържането на чистотата на града, както и за възстановяване на паркове, градски градини и междублокови пространства, се отделят 167 млн. лв.. Фандъкова изтъкна, че 6 млн. лева. повече в сравнение с изминалата година ще бъдат насочени за повече миене, машинно метене и събиране на едрогабаритни отпадъци. "Това са мерки, които сме заложили в програмата ни за подобряване на чистотата на атмосферния въздух", уточни тя. За поддръжка на зелените площи са предвидени 8,6 млн. лв.

Свързват Симеоновския лифт с метрото

Кметът на Столична община посочи, че в инвестиционната програма са заложени и 17,7 млн. лева за рекултивация на стари сметища. Предвижда се създаване на общинска мрежа със сензори за измерване на чистотата на атмосферния въздух. Ще бъдат закупени 22 сензора за 670 000 лева. Към тях се добавя и закупуването на мобилна автоматична станция за измерването на качеството на атмосферния въздух. "Това безспорно ще ни позволи да имаме по-точна информация, съвсем научно подплатена, за да предприемаме по-адекватни мерки", заяви Йорданка Фандъкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.