Българи, Гърция, Сърбия и Румъния обсъждат общи проекти

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Белград за четиристранна среща на високо равнище между България, Сърбия, Гърция и Румъния. Това е втората среща на така наречената варненска четворка. Първата беше в България през ноември.

СНИМКИ ОТ БЕЛГРАД ВИЖТЕ ТУК

Основните теми са енергетика, инфраструктура, интеграция на страните от региона. Обсъжда се и политиката в региона, създаването на косовска армия, въведените от Прищина мита за стоки от Сърбия и Босна.

Снощи премиерът имаше работна вечеря с Александър Вучич и гръцкия премиер Алексис Ципрас.

В българската делегация е и министърът на спорта Красен Кралев. Той се среща със своите колеги от останалите три държави, за да обсъдят обща кандидатура за домакинство на Мондиала през 2030 г.

В Белград заседават и президентите на футболните федерации на четирите страни. Стана ясно, че Гърция се включва в домакинството на Сърбия, България и Румъния за Европейското първенство по волейбол през 2021 г. Четирите страни ще кандидатстват за домакин на европейското през 2028 г., световното през 2030 г. и европейското през 2032 г. Днес ще бъде създадена и работна комисия за подготовката на кандидатурата с 16 души – по четирима представители от всяка държава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.