Професионалната паралелка съществува от 18 години

По празниците много хора избират планината за почивка и разтоварване. Именно тогава зачестяват случаите на загубилите се туристи. В България има специално училище за планински водачи. То обаче е изправено пред предизвикателството да оцелее. Професионалната паралелка съществува от 18 години, но за първи път няма прием в 8 клас, защото няма ученици. Желаещите тази година са били петима, а броят им намалява с всяка следваща година. Училището разполага с 60 места в общежитията. В тях обаче живеят 10 деца.

Там, където свършва асфалтът, започва пътят за планинските водачи. Учениците от училището за планински водачи определят планината като втори дом. През 2000 г., алпинистът, покорил редица осемхилядници в Алпите, Кавказ и Хималаите - Минко Занковски, създава единствената в страната ни паралелка за планински водачи. Пет години по-късно раздава дипломите на първите завършили. Малко след това си отива от този свят. Днес обаче в училището коридорите и стаите са празни.

Деца изкачиха най-високите върхове в България

„В началото тук имаше ученици на двата етажа. Кипеше живот. Беше много хубаво. Постоянно по коридорите беше пълно с деца, а сега са една шепа”, заяви директорът на СУ „Васил Левски” Румяна Велешка. Причината, според преподавателите, е в демографската криза в страната и в това, че училището е по-далеч в Балкана.  

Въпреки усилията на учители и ученици, страхът идва със следващия прием. 

„Усилията, които полага общината, са максимално възможните. Тя се опитва да подкрепи приема, да направи така, че базата да отговаря на изискванията и условията за развитие, да осигури транспорт, да финансира маломерни паралелки. Инвестирали сме повече от 100 000 лв., за да подкрепим училището”, каза зам.-кметът Троян Розалина Русенова.

От Регионалното управление на образованието в Ловеч са започнали и кампания за популяризиране на училището.

Повече за съдбата на учебното заведение вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.