Навършват се 15 години от атентата срещу българската база в Кербала

Навършват се 15 години от трагедията с българските войници в Кербала. През 2003 
петимата наши военни загинаха при атентат срещу база „Индия“, а други 27 души от контингента бяха ранени. Тогава цистерна навлиза в периметъра базата, започва стрелба и камионът се взривява.

"Имената им остават записани като герои в новата история на Българската армия. И днес над 200 военнослужещи изпълняват успешно мисии зад граница, като през тези години работихме за подобряване на подготовката им и осигуряването на съвременна екипировка", написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook. Той пожела на военнослужещите ни успешна служба и да се завърнат живи и здрави при семействата и близките си. 

Каракачанов: Българската армия ще съществува, защото има доблестни воини

Паметта на загиналите рейнджъри беше почетена на няколко места в страната, сред които Плевен и Карлово. 

На гробищен парк "Чародейка" в Русе близки, военнослужещи и приятели отдадоха почит и поднесоха венци и цветя в памет на Антон Петров и на останалите четирима негови колеги, които са загубили живота си по време на мисията в Ирак.

„Доказано е, че на война всеки се бие за човека до него, за неговия другар. Затова казах, че със саможертвата си, те направиха така, че да нямаме повече жертви. Всъщност те спасиха редица свои колеги. Направиха така, че батальонът да не даде повече жертви”, заяви зам.-началникът на отбраната Димитър Илиев.

По време на церемонията присъства и командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.