Кои са авторите на идеята?

85 години след първото издание на творбата на Елин Пелин „Ян Бибиян”, книгата се появява на пазара с нов облик. Кои са авторите на идеята?

„Ян Бибиян” - книга, позната като първия фантастичен роман за деца в България.

„Тя не е само детска – дълбока философия, битката с доброто и злото, демоните във всеки човек, които той преодолява”, обясни внукът на Елин Пелин - Елин Иванов.

Книга, която се появява и на телевизионния екран през далечната 1985 година. 85 години след издаването й - тя се повява отново в книжарниците, но с нов облик.

„Искам хората да получат едно ново виждане към това прекрасно произведение. Да върнем книгата към това, което трябва да бъде", каза той.

И също като големия писател, за кратко е бил учител - само, че на деца със специални образователни потребности. Това, с което се занимава днес, обаче е да популяризира творчеството на Елин Пелин.

„Много е трудно да достигне някой това, което е бил неговия да речем дядо или баща, който е бил много известен в световен мащаб. Това е едно задължение, което го имам и не мога да го оставя”, обясни Елин.

Като свое задължение чувства, че е важно да предава посланията на Елин Пелин на новото поколение. Да направи облика на книгите модерен, така че да привлече вниманието на децата отново към тях. Разказва как Елин Пелин е измислил героя.

„Кръстникът е моя баща.Той се казва Боян и като малък не е могъл да изговаря хубаво Боян. Казвал е само последната сричка – Ян. И това е направило впечатление на моя дядо и си е казал да направи такава книга - Ян Бибиян”, разказва Елин.

За новия облик на книгата помага и приятелят на Елин - Ивайло.

„Основното послание беше да направим едно класическо произведение по-модерно, тъй като съвременната аудитория има по-различни естетически потребности от това, което е било по наше време”, каза Ивайло Спасов.

Художникът е Дияна Нанева. Всички рисунки са направени на ръка, а не с компютърни програми. Дияна завършва живопис в Художествената академия. Изрисувала е редица книги и комикси, но за първи път прави илюстрации за детска книга. Рисуването на книгата отнело половин година. А посланието е едно – във всички възрасти борбата на човека със собствените му демони е вечна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.