Президентът Путин проследи окончателните тестове

Русия шумно аплодира новата си свръхзвукова ракета, която достигнала скорост над 30 000 километра в час в условията на засилено напрежение с американците за контрола над оръжията, съобщава БГНЕС.

Руският президент Владимир Путин проследи в сряда окончателните тестове на свръхзвукова ракета, наречена "Авангард", която според него ще победи всички съществуващи системи за противоракетна отбрана.

Когато Путин разкри новото оръжие по време на обръщение към нацията през през март, той каза, че ракетата е силно маневрена и лети с 20 пъти по-висока скорост от тази на звука.

Висши служители сега казват, че междуконтиненталната ракета е значително по-бърза.

"По време на тестовете „Авангард“ достигна скорост 27 мах", или приблизително 33 000 км/ч, каза вицепремиерът Юрий Борисов в телевизионни изявления. Мах 1 е единица за измерване, еквивалентна на скоростта на звука.

"При тази скорост нито една ракета-прехващач не може да я унищожи," каза Борисов.

Той също така заяви, че е невъзможно да се предскажат движенията на ракетата, което означава, че "противоракетната отбрана на практика е остаряла".

Путин определи окончателния тест като "абсолютен успех" и каза, че “Авангард” ще бъде разгърната през следващата година.

Независимата медия Бел казва, че Путин е толкова развълнуван от изпитанията в сряда, че е казал на руските бизнесмени за тях по-късно през деня и е казал, че никой не може да заплаши Русия сега, тъй като разполага с такива модерни оръжия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.