Министърът заяви, че го "рекетират" и ще заведе дело по казуса

Депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. Според нея в записи, които тя нарече аферата „Ало, Банов съм", в качеството му на заместник-министър, Банов е помогнал на строителна фирма да избегне плащането на неустойка от 700 000 лева за забавянето на проекта за Ларгото с 33 дни.

Тя пусна запис, на който според нея се чува гласът на Банов. Йончева твърди, че записът е от 2016 г.

ЛАРГОТО ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА РЕМОНТА - АРХИВНИ КАДРИ

В телефонен разговор, който започва с „Ало, … Банов съм“, тогавашният заместник-министър дава указания как да бъдат подправени документи, за да не получи държавата въпросната сума. Той разговаря с независим одитор, а с ръководителя на фирмата договарят как да синхронизират документите, за да не плати фирмата неустойката, твърди депутатът от БСП."Записът е направен, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и като застраховка", обясни Йончева. Тя коментира още, че няма данни Банов да се е облагодетелствал от действията му във връзка с неустойката.

Елена Йончева обжалва паричната гаранция от 20 хил. лв.

"Рекетират ме с това, че имат записи. Не знам защо ме рекетират. Аз вероятно ще заведа дело по всичко това, което се случи. Там ще опиша защо и за какво ме рекетират. Това са хора, които искат незаконосъобразно да влизат в проекти. Когато това не стане, ме рекитират и заплашват. Веднага депозирам оставка. Така се прави. Не съм разписал оставка, премиерът ще прецени. Аз не съм се родил министър, родил съм се режисьор. Винаги мога да си тръгна. Тази работа за мен не е самоцел", заяви Боил Банов в коментар на обвиненията на Йончева. И ги определи като "евтини компромати".

Банов: Рекетират ме със записи от 4 години

"Лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на Дирекция "Европейски прояви и проекти" в министерството. Вежди Рашидов го уволни за поредици гафове и несправяне с работата. Аз спя много спокойно и всички, които работят с мен знаят, че аз не се поддавам на рекет. Ако ми се съберат думи, вероятно и съм псувал, вероятно съм и повдигал тон и съм защитавал държавния интерес по всякакви начини. От тези оперативки може да се скалъпят още 56 записа", каза още министър Банов.

Ето и част от разговора от записа:

- Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 - 700 000 неустойка. Ние трябва да ги искаме от онези... Сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и го раздробяваш. Може ли да го организираме? Но трябва да са периоди,в които няма строителна документация, т.е. няма извършено СМР.

- Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов, трябва да подпишат? Те ще подпишат ли?

- Ами ще разпишат...

- Значи така да направят, че тези 33 дни...

- Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие... Но това, трябва да го направим до дни.

Малко след края на пресконференцията, дадена от Йончева, от прокуратурата съобщиха, че обвинител номер 1 Сотир Цацаров се е самосезирал и е разпоредил незабавно извършване на проверка на изнесените от Йончева данни.

"Проверката е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя  в размер на 700 000 лева. Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2- 3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая", съобщават от прокуратурата.

Караянчева: Банов не трябва да подава оставка преди да е проверен от прокуратурата

Екипът, който ще работи по случая, се състои от трима обвинители. Ще бъдат иззети всички документи. Ще се проверява дали записът е автентичен, след което ще се прецени дали той може да бъде използван като доказателство. Ще бъдат разпитани и министърът на културата, както и други лица, които прокуратурата е разпознала от записа.

Проверката ще приключи в установения от закона срок, а с оглед важността на изнесените данни - евентуално и по-рано, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Валери Симеонов: Много често Елена Йончева лъже

Темата коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Не съм запозната и нямам отношение. Проектът беше стопанисван от Министерството на културата", заяви тя.

Бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов е разписал да започне дело по казуса със забавения ремонт на Ларгото, докато е бил на предишния си пост, а Боил Банов - негов заместник. Това съобщи самият Рашидов в Народното събрание. Поискал проверката, по която в момента тече дело, вече на втора инстанция, веднага, след като се върнал от лечение в чужбина. 

ГЕРБ: БСП е сайт за фалшиви новини с главен редактор Елена Йончева

"Аз съм подписал заповед да отиде на съд тази неустойка за неспазен срок. Втора инстанция чакаме да се изкаже, значи съм реагирал. За всичко останало въпросите са към друг. Сега проверих при правната дирекция – подписал съм веднага. След като се завърнах от лечение в Германия, съм подписал заповед да се заведе дело и да се изплати неустойка за забавени срокове. Минаха европейски и всякакви одитори относно обекта. Тук става въпрос за забавяне на строителя", заяви Рашидов, цитиран от БГНЕС.

Репортери: Методи Владимиров; Велина Сашева; Таня Иванова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.