Влечугото е дълго около метър и половина

Змия избяга от терариум в пловдивски мол. Новината, че жълта анаконда се разхожда сред магазините, предизвика паника сред посетителите. В продължение на часове пожарникари и еколози издирват влечугото.

Змията е успяла да счупи стъклото на терариума, в който се е намирала и е изпълзяла от магазина. Очевидци разказват, че са я видели да виси от осветителните тела на търговския център, но никой не се престрашил да я хване.

Екип на сектор „Специализирани оперативни дейности” към пожарната в Пловдив се зае с издирването на змията. В опит за намирането й започна частично къртене на стените на търговския център, а цял етаж от него остана отцепен през целия ден. Избягалата змия е дълга около метър и половина. Тя не е отровна, но може да задуши човек, ако се увие около врата му.

Снимка: Илиян Велков

„Една змия никога няма да направи опит да захапе, ако не бъде провокирана. Ако се опитате да я хванете, смачкате или убиете, както при всеки друг жив организъм, ще последва защитна реакция. Не бива да се всява страх и да се преекспонира проблемът”, казва д-р Огнян Тодоров - директор на Природонаучен музей-Пловдив

Магазинът, от който е избягала змията, от три години бил с табела "предстоящо откриване", твърдят наематели на обекти в търговския център. През цялото време вътре имало паяци, гущери, змии и риби. Според тях, собственикът е продавал животните в интернет. Самият той не беше открит за коментар. Обяснение не дадоха и от управата на мола.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.