Колко ще струва реконструкцията на една кабина?

След монтирането на SOS мобилна връзка, сега се мисли пак за модернизация на всички асансьори в страната. Идеята е кабините да бъдат оборудвани със съвременни системи за сигурност. Предварителните разчети показват, че това ще струва по 2500 лева на асансьор.

Всеки ден у нас се правят по 9 милиона курса със стари асансьори, пресмятат от бранша. И твърдят, че най-голяма опасност за хората представлява липсата на защитна врата.

Спекулират ли с такси фирмите, които поддържат асансьорите? (ВИДЕО)

Цялостната реконструкция - защитен праг, допълнителни врати и система срещу претоварване, би струвала около 2500 лева на кабина. Ако във входа има 20 семейства, това прави по около 125 лева за всяко домакинство.

Има и тревоги, че реконструкцията би създала затруднения при старите асансьори, тъй като ще направи кабината още по-тясна. Според експерти обаче това би попречило да се качват хора над допустимия брой.

От Агенцията по метрологичен и технически надзор обясниха за NOVA, че допълнителните изисквания към асансьорите ще се подложат на обществено обсъждане. Ако бъдат приети, собствениците вероятно ще имат 5-годишен срок, за да модернизират асансьорите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес