Нямало да успеят да се справят в срок със смяната на касовите апарати и софтуера им

Напрежение на пазара с горива. Бензиностанции заплашват, че ще затворят врати от април. Причината е, че няма да успеят да се справят в срок с изискванията на данъчните за смяна на касовите апарати и софтуера им. Големите вериги искат отсрочка.

Възможно е половината от големите вериги бензиностанции да затворят. Според наредба на приходната агенция всички фирми, регистрирани по ДДС, трябва да сменят фискалните си апарати и софтуера за управление на продажбите до 31 март. Големите разходи можело да ударят по джоба и крайния потребител. Оказва се, изискването е непосилно не само за бензиностанциите, но като цяло за бизнеса. Проучване на Българската стопанска камара показва, че на половината от анкетираните са им нужни между 12 и 18 месеца, за да продължат да работят на светло. Месец и половина преди крайния срок са регистрирани едва 20 000 от общо 185 000 касови апарата.

60 дни остават за смяна на касовите апарати на регистрираните по ДДС

Новите касови апарати трябва да започнат работа заедно с изискванията за раздробяване на цената на горивата върху касовата бележка. Според закона това трябва да стане от първи април.

„Става въпрос за една доста сериозна инвестиция –десетки хиляди евро за една верига, смятайте колко се получава за 6 -7, при положение, че на 1 юли ще бъдем с изяло нови фискални системи  и ще трябва да изхвърлим това, с което работим”, заяви Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Големите разходи на бензиностанциите можело да ударят по джоба и крайния потребител.

„Всяко едно нормативно изискване се плаща от крайния клиент. До момента няма нито един обект, който да отговаря на изискванията на наредбата”, заяви още Бенчев.

Сроковете слагали прът в колелата и на останалата част от бизнеса, които щели да платят по около 2400 лева за софтуер и фискални устройства.

„В момента около 2% от бизнеса е готов да въведе новите изисквания”, заяви Станислав Попдончев от БСК. 

„Ако трябва да кажа какво пречи на софтуерните компании да изпълнят наредбата, това не е липсата на желание да го направят, това е, че текстовете не могат да бъдат превърнати в софтуерен код и да бъдат приложени, така че да не ограничим бизнеса да работи нормално”, заяви Ясен Танев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер.

Затова молят за отсрочка, а от финансовото министерство са готови на такава.

„Ако се окаже, че обективно не могат да се справят, ще проявим гъвкавост, разбира се, в това отношение, защото не можем да рискуваме търговския оборот”, заяви Владислав Горанов.

За да се уверят готов ли е бизнесът, от НАП щели да разберат, след като получат проучванията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.