90% от медиците са били жертва на насилие

Увеличават се нападенията над медици у нас. Оказва се обаче, че много от потърпевшите не подават жалба срещу нападателя и не търсят правата си в съда. а съсловието поиска по-сурови наказания за нападателите и започна национална кампания срещу агресията.

Жертва на насилие най-често стават спешните медици. А в Столичният център за Спешна помощ, случаите на агресия са най-много в сравнение с цялата страна. Само за миналата година те са повече от 30. Екипите от София почти всекидневно срещат враждебно отношение. Освен обиди и удари, често работещите са получавали и заплахи с оръжия.

Д-р Пламена Велева неведнъж е търпяла грубо поведение. Един сигнал обаче няма да забрави. Екипът й не успява да спаси онкоболна жена, а брат й не може да понесе новината.  

„Беше доста агресивен, извади нож, извади пистолет. Бях доста изплашена, че това може да е края на живота ми”, казва д-р Велева.

Въпреки заплахата с пистолет, тя продължава да спасява човешки животи.

ОТНОВО НАПАДЕНИЕ НАД МЕДИЦИ: Спешен екип в Петрич беше заплашван и удрян

„Все си мисля, че нещата ще се оправят и хората ще станат по-добри”, казва още д-р Велева.

По-защитени вече се чувстват медиците в Горна Оряховица. Наскоро там беше нападната фелдшерка, а това доведе до колективна оставка и спешни мерки за сигурност.

„Паник-бутоните са навсякъде. Има и охрана през нощта, усеща се спокойствие. Има страхотен ефект. Оттеглихме оставката”, казва д-р Петя Стоименова.

Едно от последните проучвания показва, че около 90% от медиците са били жертва на насилие. На въпрос дали са огласили случая и са подали жалба, масово отговарят с не. Правата си не би потърсила и д-р Велева.

Задържаха 33-годишен мъж за нападение над лекари в Петрич

„Защото разбирам, че на този човек му е много тежко и го прави в изблик на емоция”, казва тя.

„Ако говорим за ефективни присъди - да, малко са, но това идва от характера на закона. По-голямата част от присъдите са условни”, казва Петрова.

Затова и от съсловието настояват за по-сурови наказания. Предложението е за по-леките прояви на насилие нападателите не само да бъдат глобявани, но и да полагат общественополезен труд.

„Не можем да си позволим  и да търпим повече подобни явления”, казва Милка Василева от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи .

За да се чувстват в безопасност по време на работа медиците искат персонални паник-бутони и охрана по време на нощните дежурства в цялата страна.

Кампания срещу насилието на медиците съвсем скоро ще започне и Българския лекарски съюз.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.