Общо 145 души са поставени под медицинско наблюдение

Затварят педиатричното отделение на болницата в Разлог като предпазна мярка срещу разпространението на морбили. 

Продължават изследванията на пациенти, които са били в контакт с болни от морбили. Към момента има пет потвърдени случая на болестта у нас. Още 12 деца са със симптоми на заболяването и според лекарите вероятно става въпрос за морбили. Най-малкото от тях е на 5 месеца. 

В четвъртък стана ясно, че повечето от болните деца са от Благоевградско. Има и една болна жена от София. Общо 145 души са поставени под медицинско наблюдение, защото са били в контакт с болните. Като предпазна мярка в Разлог се затваря педиатричното отделение. 

Няколко деца бяха траспортирани към болница „Света Анна” в София. 4 от тях са под 2-годишна възраст. Те не са имунизирани срещу морбили. Децата, които са в отделението в Благоевград са в добро общо състояние”, каза в ефира на „Здравей, България” директорът на Здравната инспекция в Благоевград Калоян Калоянов. Той допълни, че през първите дни морбилите много трудно се различават от грип. По думите му имунизацията не дава 100-процентова защита. Въпреки това Калоян Калоянов апелира всички родители да ваксинират децата си.

Още гледайте във видеото

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.