Коментират Мартин Димитров и Явор Куюмджиев

Втори ден продължава визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас.

„България и Русия имат тесни отношения. При всички изследвания над 60% от българите заявяват, че са русофили по-скоро. Смятам, че икономически сме свързани с Русия по много причини, включително и енергийна. Без да отменяме членството си в ЕС, трябва да поддържаме много близки отношения с Русия”. Това коментира Явор Куюмджиев от БСП в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.  

Според Мартин Димитров по време на визитата се е появил много важен въпрос.

„През цялото време българските власти ни обясняваха, че строят газоразпределителен център „Балкан”, че ще идва газ от различни източници. Обаче днес Алексей Милер е направил важно изказване. Казал е пред ТАСС, че няма интерес от такъв център. Разбира се, че хората, които са ни обяснявали тези неща, са ни подвеждали”, коментира Мартин Димитров.

„Винаги съм твърдял, че газовият хъб „Балкан”, не е хъб по никакъв начин. Българският интерес трябва да бъде защитен. Трябва да имаме газ от различни източници и трябва да го направим”, заяви Куюмджиев. „Руският газ така или иначе ще стигне до Европа”.

„От „Демократична България” казваме, че има риск да изхарчим тези 3 милиарда, а тази тръба няма да е рентабилна”, заяви Димитров.

Двамата коментираха и бъдещето на АЕЦ „Белене”.

„Ще я строи този, който спечели търгът. Обявен е търг. Моето мнение е, че трябва да е този, който е доставил оборудването, който го е произвел трябва да е той”, заяви Куюмджиев.

„Няма убедителен анализ, според който на България и трябва нова атомна централа”, коментира Мартин Димитров.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.