Как мъж разбра, че е осъден да плати задължение почти десет години, след като то е възникнало?

Дълг за 98 стотинки към мобилен оператор нарасна до 1000 лв. Как мъж разбра, че е осъден да плати задължение почти десет години, след като то е възникнало?

„Влизам вътре до банката и питам какъв е проблемът нали, защо не мога да си изтегля сумата и те ми казват, че имам запор за 98 стотинки главница”, разказва Боил Иванов.

През 2008 година Боил заминава за Италия. У нас оставя дълг към мобилен оператор. 10 години по-късно непогасена сметка за 98 стотинки струва на мъжа над 1000 лева.

„Връщам се и нямаше никакви такива задължения или там подобни.  До този момент съм плати 981 лв. Като дължима сума още остава  217 лв.,”, обясни той.

Въпреки че задължението на мъжа е от 2008 година и би трябвало да е изгубило давност, все пак изпълнителен лист има.

Граждани на протест срещу частните съдебни изпълнители (СНИМКИ)

„Тази давност не се прилага автоматично, лицето което е осъдено не е се е позовало на нея.Това е важно да се знае, защото много хора просто броят периода, който е изтекъл и считат, че проблемът е решен. Не, не е така. Нито частният съдебен изпълнител е компетентен да се занимава с този въпрос”, обясни адвокат Десислава Филипова.

Така 98 стотинки стават причина мъжът да се превърне в обект за частен съдебен изпълнител, без дори да разбере, че е съден.

„Като се издаде този изпълнителен лист се търси длъжника на адрес, не бива открит, за да може да възрази срещу размера на дълга и срещу размера на адвокатския хонорар и съдът издава разпореждане да се издаде изпълнителен лист”, обясни Ивайло Илиев, председател на Сдружение „Покана за доброволно изпълнение“.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА ПОД ЗАПОР: ЧСИ блокира даренията за болен баща

В края на януари започна наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия, която иска съдът да е длъжен служебно да проверява за неравноправни клаузи в договорите с потребителите. До края на март родните власти трябва да отговорят на Комисията как ще променят закона, а дотогава Боил ще търси правата си чрез адвокати.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.