Теренът е закупен от фирма, регистирана с два лева капитал

Квартал в Пловдив се вдигна на протест срещу застрояването на парк в центъра на града.  Напрежението ескалира през почивните дни, когато започна масова сеч на дървета и имаше опит да се изгради ограда, която да ограничи достъпа на гражданите. Наложи се намеса на полицията. Оказа се, че единственият парк в района е частна собственост. Закупен е от фирма, регистрирана с два лева капитал в асеновградско село.

Местната администрация издала разрешение за санитарна сеч на 11 дървета, но реално били отрязани три пъти повече. Освен парка, се премахва и площадка с люлки, на която сега играят децата.

ВАС задължи Нено Димов да извърши екооценка на парк „Пирин“

На това място някога се е намирал 9-и пехотен пловдивски полк. Теренът е с площ 18 декара. От 2006 г. насам е препродаван няколко пъти. Сега собственик на парка е фирмата „Парадайс Гардън Резидънс“, притежавана от Байрям Солак от асеновградското село Мулдава. Мъжът държи кафене в центъра на селото. „Не искаме да строим. Искаме да си разчистим терена, паркоместа да си направим няколко, с баластра и чакъл. И детска площадка сме предвидили там, нищо повече”, казва Байрям Солал.

Нено Димов: Ще предприемам действия за "Пирин" в законовия срок (ВИДЕО)

Кметът на района твърди, че в администрацията не е постъпвало искане от фирмата за строеж върху парка. Той обаче признава, че са изсечени повече дървета от разрешеното и за това ще бъдат наложени санкции. Глобата варира от 1700 до 10 000 лв., ако дънерите са дебели.

Протестиращите поискаха общината да откупи обратно терена или да го отчужди, така че кварталът да не остане без парк.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.