Темата коментира психологът Велислава Донкина

„Нещата, които са вън от нас, не са основното нещо, което определя как реагираме на света. По-скоро отношение има до колко вътрешният ни свят е в баланс” каза д-р Велислава Донкина, клиничен психолог във ВМА. В „Събуди се” тя коментира дали преместването на часовниците с един час напред се отразява на психиката ни.

Местим стрелките на часовника с един час напред в неделя

„Не мисля, че изпадаме в криза от смяната на стрелките”, смята психологът. Според нея това най-много зависило от психичното ни състояние към момента. Уязвими били хората с психични проблеми  - там всяка промяна имала влияние.

„Мисля, че всеки един от нас може да си спомни момент, в който е било мрачно и той е отивал на любовна среща. Външните условия не са имали никакво значение”, добави Донкина.

„Статистиката е факт, но мисля, че колкото и други неща да изследваме в живота, ще открием подобни тенденции. Човешката психика има възможност да се сугестира сама себе си. Когато нещо се експонира като проблем, всички започваме да се вайкаме”, така коментира тя статистическите данни относно негативното влияние на смяната на часовото време върху функционирането на обществото.

Тази нощ минахме към лятно часово време

Психологът смята, че единствената рецепта за по-добро психично здраве е да се опитваме да слушаме себе си - какво би ни помогнало да се чувстваме по-добре.

Целия разговор вижте видеото по-долу:

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.