Те са се организирали в социалните мрежи

Проведе се акция по почистване на язовир „Порой”, в близост до Несебър. На нея се събраха над 15 души. Доброволците са се организирали в социалните мрежи.

„Нашата група ни дава една трибуна, от която получаваме много сигнали. Тук беше един от случаите, в които ни сигнализираха за безбожната мръсотия”, казва Мартин Пенчев, администратор на онлайн група за подобни инициативи.

МИСИЯ „ЧИСТОТА”: Жители на Пловдив започнаха почистването на парк

Целта им е да популяризират подобен вид действия – да не оставали те „само зад компютъра”. „Групата ни е около 30 000 души – тук имаме само 20 човека. Трябва обаче да се започне от някъде”, споделя активистът. Той иска децата да се научат да не цапат, защото щели да искат да се върнат по същите природни места, и да се научат да противодействат „на злото с добро”, да знаят, че „доброто винаги възтържествува”.

„Искам да им кажат да спрат да замърсяват, като имат боклуци да ги почистват”, каза дъщерята на Мартин, която също е част от почистващата група и е участвала в други подобни инициативи.

В София започва голямото пролетно почистване

„Искам да мотивирам някой. Ако успея да мотивирам поне един човек с това, което правим, ще бъде от полза” споделя една от доброволците. Тя иска повече хора да се „заразят с добрия пример”.  

репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.