Това заявиха в свое становище от "Първа инвестиционна банка" АД

Пламен Димитров Георгиев е клиент на "Първа инвестиционна банка" АД  още от края на 2000 г., като от месец март 2004 г. получава трудовото си възнаграждение по разплащателна сметка водена на негово име в банката. Димитров има добра кредитна история и коректно изпълнява задълженията си по сключените с банката договори. Това се казва в становище на "Първа инвестиционна банка" АД, изпратено до NOVA, въз основа на изрично писмено дадено съгласие от страна на Пламен Димитров и съпругата му Ирена Димитрова.

Шефът на антикорупционната комисия отрече да е подавал невярна декларация

"На 30.03.2017 г.  Димитров е депозирал в банката искане за отпускане на ипотечен кредит в размер на 196 000 лв. за закупуване от него и съпругата му на недвижим имот, находящ се в гр. София, кв. Гео Милев , който е предложен да послужи като обезпечение по кредита. Искането е разгледано от Банката, както за целта  е извършена оценка на кредитоспособността на г-н Димитров, чиито доходи са достатъчни и покриват в двоен  размер предвидената по договора месечна вноска по кредита. Извършена е и оценка на предложеното обезпечение от лицензиран оценител, като при оценката са взети предвид действащите към момента на оценката пазарни цени на недвижимите имоти в София, включително и за района, в който се намира недвижимия имот. В предмета на оценката не са включени и не са били предмет на оценяване описаните в нотариален  акт, съставен през 2006 г., разглеждан при одобрение на обезпечението 186,57 кв.м. ид. части от тераса – плосък покрив на сградата, поради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и сделки с вещно-прехвърлителен ефект. Пазарната оценка, извършена от лицензирания оценител, включва единствено апартамента, заедно с тераса с площ от 47.99 кв.м. и не включва и не са взети предвид 186,57 кв.м. ид. части от тераса – плосък покрив на сградата. Предвид самоучастието на кредитоискателите г-н Димитров и съпругата му, което е над 30%  Банката е отпуснала кредит в размер на 189 500 лв. , който е по- нисък от първоначално искания размер на кредита, и която сума представлява  50 % от пазарната оценка на имота.

Крайната стойност на пазарната оценка на имота извършена от лицензирания оценител е в размер на 379 000 лв.. като в оценката се включват апартамента, заедно с тераса с площ от 47.99 кв.м. и не включва и не са взети предвид 186,57 кв.м. ид.части от тераса –плосък покрив на сградата", се казва още в становището на ПИБ. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С ИМОТИТЕ НА ХОРА ОТ ВЛАСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.