Машината се разби на 10 март

Пилотите на Етиопските авиолинии са следвали инструкциите, когато техният самолет "Боинг МАКС 8" е започнал да пикира преди катастрофата на 10 март, при която загинаха 157 души. Това заяви етиопската министърка на транспорта Дагмавит Могес, представяйки предварителния официален доклад за катастрофата, предаде БТА.

"Препоръчва се производителят да преразгледа системата за контрол на полета", заяви Могес на пресконференция в Адис Абеба, обявявайки първите резултати от разследването. Екипажът на катастрофиралия самолет "е следвал всички процедури, препоръчани от Боинг, но не е успял да овладее самолета", подчерта тя.

Властите излизат с доклад за авиокатастрофата в Етиопия

След като "Боинг" направи оценка на системата за контрол на самолета, авиационните власти трябва да потвърдят, че проблемът е бил решен, преди да се разреши подновяване на полетите с този модел, добави Могес. След катастрофата в Етиопия, която беше втората със самолет от новия модел на "Боинг", страни от цял свят забраниха полетите на самолетите от този модел. Пет месеца преди катастрофата в Етиопия самолет на "Лайън еър" се разби в Индонезия, при което загинаха 189 души.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.