Предложението бе подкрепено от 120 депутати, против гласуваха 15 народни представители

За рекордно кратко време парламентът гласува оставката на Цецка Цачева и прие назначаването на Данаил Кирилов на поста правосъден министър.

Рокадата в министерството бе подкрепена с гласовете на 120 народните представители, а 15 бяха „против“. До оставката на Цачева се стигна, след като името ѝ бе замесено в имотния скандал, заради който с постовете си се разделиха и други политици от управляващите.

Полюсни реакции в НС на номинацията на Данаил Кирилов за правосъден министър

Номинацията на Кирилов бе представена от парламентарната трибуна от вицепремиера Томислав Дончев, който изтъкна, че той е подходящ за поста заради дългогодишната си юридическа практика и добрите познания в областта на българското законодателство.

След гласуването Данаил Кирилов положи клетва от парламентарната трибуна. Първата задача на новия министър ще е работата по корупционния закон.

В кулоарите на парламента той обясни, че вече е проведена среща с Националното сдружение на общините в България и вече са решили, че и общинските съветници ще подават декларации за имотното си състояние. Това ще залегне в поправките на антикорупционния закон.

По повод на изказването Христо Иванов, един от предшествениците на Кирилов в правосъдното министерство, в което той го определи като „предан на корупционния ред“, новоизбраният министър отговори: „Бих искал да кажа на всички тези, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите и практикуващите юристи, както в Народното събрание, така и в независимата съдебна система. Елитаризирането, доведено до ниво простащина, не следва да бъде коментирано“.

Часове след избирането му Кирилов прие от предшественичката си Цецка Цачева държавния печат. Тя му пожела успех в работата, а Кирилов я поздрави за постигнатото досега по отношение на съдебната реформа и заяви, че ще разчита на приемственост в предстоящите отговорности.

Кой е Данаил Кирилов?

Данаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Право“. В различни периоди от време е практикуващ адвокат.

Избиран е за народен представител от листата на ГЕРБ в 42, 43 и 44 Народно събрание, като в последните два парламента оглавява Комисията по правни въпроси. В периода от август 2009 до май 2013 г. е областен управител на Област София. Избиран е и за общински съветник в Столичния общински съвет. Владее английски и руски език.

Оставката на Цецка Цачева е шестата промяна в кабинета „Борисов 3“. Преди нея министерските кресла напуснаха Николай Петров, Ивайло Московски, Валентин Радев, Николай Нанков и Валери Симеонов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си