ДНСК констатира нарушения в процеса на изграждане на зданието

"Всички констатации, направени от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), дават достатъчно основание да бъде спрян строежът". Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова коментира спрения строеж на небостъргача „Златен век” в столичния квартал „Лозенец“.

„Констатираните нарушения касаят подземните етажи – дейности, които са залегнали в проекта, но не са изпълнени“, припомни регионалният министър. Тя подчерта, че има констатиран и съседен терен, в който се работи, без да има съответните строителни книжа.

Законът предвижда 7-дневен срок, в който възложителят „Артекс Златен век“ може да отправи възражение, след което изграждането на зданието ще бъде окончателно спряно.

Спират строителството на небостъргача "Златен век" (ВИДЕО)

Министър Аврамова уточни, че всички проверки на сградата до този момент са правени от регионалния отдел за строителен контрол. Настоящата инспекция е първата, извършена централната дирекция. „Не мога да коментирам дали някой си е затворил очите“, посочи Аврамова.

Издаденото предписание е за спиране на строежа и за отстраняване на всички допуснати отклонения по време на строителството.

На въпрос има ли вариант, при който сградата да бъде разрушена, министър Аврамова отговори: „Не мога да гадая. Нека всички компетентни органи си свършат работата и дадат становище сградата законно ли е построена. Тя има законно издадени строителни книжа и разрешение за строеж, което е влязло в сила. В годините е било и удължавано. Спорът, който стои на дневен ред, е има или няма валидно разрешение за строеж. Очаквам Софийският административен съд да се произнесе по този въпрос“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.