Далеч от хорските очи, сградата тъне в забрава от 30 години насам

Високо във Врачанския Балкан тесен планински път води до бившата Духовна семинария. Далеч от хорските очи, сградата тъне в забрава от 30 години. Манастирът е сгушен под скалите, надвиснали над река Искър. Именно там Иван Вазов е написал "Една българка". В продължение на години манастирът е дом за десетки млади мъже, които от там започват пътя си в живота си.

За да разберат как някога е изглеждала бившата Духовна семинария, днес посетиттелите трябва да използват основно въображение.

Софийската духовна семинария с ремонт за над 2 милиона лева

Духовната семинария Тодор Димитров завършва през 1990 г. Малко след това емигрира в САЩ. От 19 години мечтата му там е една - да осигури на българската общност собствен храм. С общи усилия там вярващи закупили имот, който сега ремонтират. Това, което научил в Семинарията, Тодор се надява да приложи в бъдещия храм в Маями, а то не било малко.

ПЪТ НА ДУХОВНИК: Историята на Божидар, който избра да стане свещеник

Софийската духовна семинария отваря врати през 1903 г. Първият камък е положен лично от княз Фердинанд в днешния квартал "Лозенец". През 1950 г. обаче новата власт отнема сградата от духовниците. Преустройва я в Дворец на пионерите - учреждение с учебно-възпитателна цел. На година през него минават по 6000 чавдарчета, пионери и комсомолци, обединени по интереси в 67 различни специалности в областта на науката, изкуствата и спорта. За да бъде възможно това, Семинарията е отпратена във Врачанския Балкан. В близост до гара Черепиш. Завръща се у дома, в София, едва след промените - с решение на Министерския съвет от 1990 г.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.