Историите на три жени разказва Ивомира Пехливанова

Тази неделя в "Темата на Нова" ще ви срещнем с хора, открили рецептата за вечна младост. Добре е да я знаем предвид стряскащата прогноза, че след 40 години всеки трети българин ще е над 65. Да спортуваш, пееш и учиш в залеза на силите си - Ивомира Пехливанова разказва.

Те не наричат старостта си есен, а възрастта им не е оправдание да изоставят таланта си. Трудно е да вярваме, ако гледаме класациите. Възрастните хора у нас достигат 2 милиона и са с едни от най-ниските пенсии в Европа. А всеки трети е в риск от бедност според данните на европейската статистика.

„Напук на времето“ в „Темата на NOVA“

„Западноевропейският възрастен човек на 70 години има функционални характеристики на предишния 60-годишен човек. Т.е. те са се подмладили с 10 години. Докато българският възрастен човек, ако е на 60 години, прилича на 60-годишния човек отпреди 15 години”, обяснява Йордан Димитров от  Балкански институт по труда и социалната политика

Следва урок по оцеляване, напук на годините. Наричат следващата ни героиня баба Ленче. В тялото й се крие сърце на спортист. Крие се там 70 години.

„Борбата е за 1 см”, казва тя. „ За първи път бях на републиканско – хвърлях гюле, хвърлях диск. Хвърля една жена – 4 метра. Дойде моят ред – хвърлих 8 метра и те започнаха да де отказват. На всяко състезание печелих първо място”, разквазва още Елена Костова.

Историите на баба Ленче и други хора като нея гледайте довечера в „Темата на NOVA” след новините в 19 ч.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.