Анализ на Агенция "Франс прес"

Великобритания е изправена пред перспективата да прекъсне връзките с най-близкия си търговски партньор без сделка в петък - ако лидерите на ЕС не се споразумеят за алтернатива на решаваща среща на върха в сряда.

"Франс прес" дава основните начини, по които Великобритания ще бъде засегната в случай на развод без сделка, който да сложи край на 46-годишното партньорство.

ПЛАНИРАНЕ НА БИЗНЕСА

Около 80% от британските компании оценяват себе си като готови за изход "без сделка", според проучване на Bank of England, публикувано на 21 март, спрямо 50% в еквивалентно проучване през януари.

Въпреки това, също така се твърди, че много компании отбелязват, че потенциалното въздействие върху митата, граничните проверки, движението на обменните курсове и признаването на регулаторните сертификати "са извън техния контрол".

През февруари правителството заяви, че само 40 000 от 240 000 предприятия, които търгуват само с държави от ЕС, са получили необходимите документи за митническо освобождаване.

ТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ

Великобритания ще стане със статут на "трета страна" в ЕС, а търговските отношения ще се определят от правилата на Световната търговска организация.

Средната митническа ставка на ЕС за трети страни е ниска - около 1,5% - но е по-висока в някои сектори: за коли, процентът е 10%.

Великобритания също ще загуби достъп до основните пазари, обхванати от търговските споразумения на ЕС, въпреки че успя да възпроизведе някои от тях, включително с Швейцария и Израел.

ЗАКЪСНЕНИЯ ПО ГРАНИЦИТЕ

ЕС заявява, че незабавно ще започне митнически проверки, инспекции на безопасността на храните и проверка на стандартите на ЕС на границата си с Великобритания, което ще доведе до сериозни закъснения на натоварените с такава работа пунктове.

Великобритания се стреми да отвори нови маршрути и да увеличи връзките от други пристанища, за да облекчи натиска върху най-важното досега - Дувър.

Правителството твърди, че не очаква недостиг на храна, въпреки че може да има намаляване на избора на бързо развалящи се стоки, но депутатите изразиха загриженост за "паническо пазаруване".

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Великобритания казва, че няма да приложи незабавно митнически проверки на границата с членката на ЕС Ирландия, за да избегне повишаване на напрежението в някога конфликтната провинция Северна Ирландия.

ЕС обаче заявява, че ще настоява за наблюдение на стоките, преминаващи през външната граница на блока, въпреки че ще се опита да ги направи възможно най-малко затормозяващо.

Великобритания предполага, че може да се наложи да възобнови прякото управление над Северна Ирландия, за да се справи при ситуация "без сделка", доколкото правителството в Белфаст не работи от януари 2017 г. поради крамоли между двете поделящи си властта партии.

ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС

Около 3,5 милиона европейски граждани живеят във Великобритания и около един милион британци са се установили в ЕС.

Великобритания и много други страни-членки вече са предложили да се защитят правата им, въпреки че дългосрочният им статут би бил по-ясно дефиниран в сделката ав Терезца Мей с Брюксел, която беше отхвърлена три пъти от парламента в Лондон.

Британските граждани, пътуващи до ЕС, ще бъдат ограничени до 90-дневен престой и веднага ще бъдат подложени на по-строги паспортни проверки.

ЛЕКАРСТВА

Британското правителство е поискало от фармацевтичните компании да натрупат запаси за шест седмици от приблизително 7 000 лекарства, отпускани с рецепта или само в аптеките, които пристигат от ЕС.

Министрите казват, че транспортирането на лекарства ще бъде приоритизирано, а тези с кратък срок на годност, като медицински радиоизотопи, биха могли да бъдат транспортирани по въздух.

ФИНАНСОВИ УСЛУГИ

От двете страни са постигнати някои споразумения за временни мерки, , включително едногодишно споразумение за защита на големия пазар на финансови деривати в Лондон.

Търговците купуват тези сложни, но жизненоважни финансови инструменти, за да се застраховат срещу внезапни лихвени или валутни колебания.

Общият пазар на деривати в ЕС беше оценен миналата година на 660 трилиона евро.

САМОЛЕТИ И ВЛАКОВЕ

ЕС се съгласи да разреши полетите от Обединеното кралство до останалите 27 държави-членки да продължат до март 2020 г., ако Лондон отвърне с реципрочни стъпки, но авиокомпаниите може да не са в състояние да осъществят вътрешноевропейски връзки.

Друга ограничена във времето сделка ще позволи на камионите да продължат да превозват стоки във и извън Великобритания - при условие, че Лондон осигурява реципрочно третиране на операторите от ЕС.

Връзката на високоскоростната влак през 50-километровия тунел под Ламанша между Великобритания и Франция ще остане отворена в продължение на три месеца, докато Великобритания приеме стандартите за безопасност на железопътния транспорт в ЕС. /АФП