Темата коментира международният анализатор Мартин Табаков

„За съжаление има засилване на активноста на ислямистките групировки в Източна Либия. Измествайки армията си към Триполи, Халифа Хафтар освободи пространства, които се запълниха от терористични организации. Това е големият риск”. Това каза международният анализатор Мартин Табаков в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Той коментира назряващия военен конфликт в Либия и дали той би могъл да доведе до повишена терористична опасност. По думите му обаче Хафтар едва ли би допуснал нещо подобно в източната част на страната.

Враждуващите правителства в Либия ще се срещнат

„Халифа Хафтар няма толкова голямо желание физически да управлява града. По-скоро има интерес за влияние върху определени неща в него”, каза Табаков. Според него Хафтар цели влияние върху Централната банка, която е единствената с разрешение да извършва транзакции, свързани с продажбата на петрол, както и върху Либийската национална петролна компания. „Аз си обяснявам военната акция като опит на Хафтар да влезе с по-силни козове на предстоящите преговори с подкрепеното от международната общност правителство”, каза още Табаков.

Според експерта конфликтът е отражение на репродуциращи се подобни сблъсъци – вътрешно сунитски, както и сблъсък между петролните компании на Франция и Италия.

ООН отправи призив за спиране на боевете в Либия за два часа

Припомняме, че от 2011 г. насам Либия е разделена между две враждуващи фракции. В Тобрук е базирано правителство, оглавено от членове на Камарата на представителите. Тя наследи парламента, сформиран след свалянето на Муамар Кадафи. В Триполи се намира другата главна фракция – Правителството на националното единство. То е сформирано под егидата на ООН и не признава това в Тобрук за легитимно.

Въздушен удар над единственото функциониращо летище в Триполи (ВИДЕО)

За известен период в Либия имаше и трети претендент за властта - Правителството на националното спасение, сформирано, след като ислямистки милиции овладяха столицата и на свой ред наложиха собствено управление. Техните опити обаче не бяха признати от международната общност и правителството им се разпадна през 2016 г.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.