Предлагаме създаването на смесена компания, инвестиционни проекти и всички модерни форми на публично-частно партньорство, заяви премиерът

Китай и България - на различни позиции за АЕЦ- "Белене". Двете страни обсъждаха темата в Хърватия - там на големия икономически форум „16+1” е китайският премиер Ли Къцян и лидерите на всички държави от Централна и Източна Европа.

Китай иска държавата да гарантира с пари, че Белене ще е успешен проект, преди да реши да вложи в него около 10 милиарда евро. България обаче не отстъпва. Гаранция нямало да има, обясни премиерът Борисов, но им предложил други, цитирам, по-модерни и приемливи варианти - публично-частно партньорство или смесено предприятие. От думите му се разбра, че не се преговаря лесно, но голямата новина ще се строи ли от Китай АЕЦ "Белене" или не се очаквала до края на годината при посещението на китайския президент Си Дзинпин у нас.

По другите теми от икономиката: белен слънчоглед, шафран, кисело мляко и други земеделски продукти за около 800 милиона долара изнасяме за Китай. Работело се и за азиатско участие в балканските ж.п. проекти.

Китай и България - на среща в Дубровник

И нещо конкретно, но то ще се случи утре: София ще поеме водеща роля в общуването как китайският бизнес да пробива в Европа. Това ще стане в Глобален център за партньортво в София, на който утре лидерите в Дубровник ще дадат официално начало.

„Отношенията между България и Китай са динамични и приятелски. Китайците имат голям интерес към строителството на АЕЦ „Белене". Ние предлагаме създаването на смесена компания, инвестиционни проекти и всички модерни форми на публично-частно партньорство, а не държавна гаранция, както настояват китайците. Но ние сме твърди, че ще участваме само с наличното до момента". Това заяви  премиерът Бойко Борисов. 

По думите на Борисов преговорите продължават с цел да се стигне до консенсус. Според премиера проектът за АЕЦ"Белене" е изключително изгоден за китайската страна. "Според мен това е изключително изгоден проект за тях, политически, геостратегически", коментира той и допълни, че страната за първи път ще строи в Европа.

Правителственият самолет спука гума при кацане в Брюксел

По думите на премиера, ако се стигне до консенсус, до края на годината китайската народна банка ще открие свой център в София за финансиране на проекти. А след срещата на "16+" в София отношенията между двете страни са станали по-динамични. „След четиридневната среща отношенията между Китай и България са доста по-динамични и по-приятелски. В момента 800 млн. долара е износът на България към Китай, което си става цифра, при 1,5 милиарда от Китай за България", коментира Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.