Предлагат да се налагат глоби за нерплащане на такса за поддръжка на входа

Срокът за заплащане на таксата за поддръжка на входа трябва да бъде заложен в закона за управление на етажната собственост, вместо във вътрешния правилник на жилищната сграда, за да има глоби за хората, които не плащат. Това е едно от предложенията на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост, изпратени до Министерството на регионалното развитие в рамките на набирането на идеи за законодателни промени, съобщава Дарикнюз. Днес е крайният срок за внасянето на предложения. В ефира на Дарик председателят на асоциацията Павел Миланов посочи и други предложения за промени - възможност за откриване на банкова сметка на името на етажната собственост, вместо на името на домоуправителя, както и регламентиране на видеонаблюдението в жилищните сгради.
 
Според действащия закон за управление на етажната собственост разходите за поддръжка на входа се разделят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите на домакинствата. Не е записано обаче в какъв срок трябва да се събират средства за покриване на тези разходи. Именно залагането на срок в закона предлагат от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост. Друга тяхна идея е премахване на текста, според който средствата за обновяване и ремонти се събират по банкова сметка на името на домоуправителя. Това трябва да става по сметка на името на етажната собственост, за да не изчезват пари, обясни Павел Миланов:
 
„На база на решения на общо събрание се прави банкова сметка на етажната собственост. Тя може да е с няколко титуляра, например трима, като може да се определи да теглят двама от трима или тримата заедно, за да има един реален контрол какво се тегли“.
 
Павел Миланов постави като проблем и нарастващия брой на жалбите срещу видеонаблюдението в жилищни сгради, което към момента не е законово уредено и не се приема като доказателство в съда при извършено престъпление. Той формулира следното предложение:
 
„Защо държавата не създаде условия лицензирани фирми да монтират камери, да ги свързват онлайн със защитен сървър, до който може да си има достъп само при проблем в етажната собственост - кражба, например - и тези доказателства да се ползват директно в съда“.

 

Според Миланов професионалните домоуправители не са приложими за всяка етажна собственост, а са най-вече за луксозните жилищни сгради и по-малките етажни собствености, които не могат да организират своето управление.

Източник: dariknews.bg

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.