Лидерът на ДОСТ е с повдигнато обвинение

Временно отнеха шофьорската книжка на Лютви Местан. Това е станало с постановление на Окръжната прокуратура в Кърджали.

До тази мярка се стигна, след като на лидера на ДОСТ беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт при катастрофа. При инцидента загина 6-месечно бебе. Мястото на инцидента е изключително натоварено, особено през лятото, защото от там минават милиони туристи на път за Гърция. Случаят повдигна темата за безопасността на пътя. И местните, и експертите са категорични, че има какво да се желае.

Веднага след като пътят и пунктът "Маказа" бяха открити преди около 5 години се превърнаха в една от най-натоварените пътни артерии в  страната. Освен българи, от тук минават и стотици хиляди чужденци.

„Според мен и моите колеги това кръстовище не е безопасно. Проблемът е, че не е само този път. Има и други кръстовища, които не са безопасни.  Да, може нормативно да няма изискване тук да има ограничение на скоростта 60, но  съвременните изисквания го налагат”, заяви Диана Русинова  от Института за пътна безопасност.

От Агенция Пътна инфраструктура са категорични, че проблем с пътя  - няма.

„Това е предмет на проекта, той е съгласуван с КАТ Пътна полиция, минал  е на експертни съвети и е проектиран по всички норми”, заяви директорът на ОПУ-Кърджали Иван Гавазов

А в село Първица къщата на семейството, изгубило бебето си в  катастрофата с Лютви Местан, остава празна.

Майката, бащата и другото им дете все още са в болница. Въпреки че здравословното им състояние е добро, те са сринати емоционално и с тях работят психолози.

Статистиката сочи, че по този път на ден минават средно по 5 000 автомобила, а през последните няколко години са станали няколко тежки  катастрофи.

Репортер: Димитър Иванов

Бебе загина при катастрофа, една от колите е шофирал Лютви Местан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Лютви Местан е задържан заради катастрофата, в която загина 6-месечно бебе (ВИДЕО)

Местан след катастрофата: "Покрусен съм! Най-дълбоки съболезнования към близките (ВИДЕО)

Местан пред NOVA: Единственият шанс да не се случи това, беше да не съм там (ВИДЕО)

Повдигнаха обвинение на Лютви Местан (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.