Един от отличителните белези на новите организирани престъпни групи е нарастващото ниво на насилие

Все повече прилагащите насилие организирани престъпни групи представляват най-голямата заплаха за европейската сигурност, изпреварвайки тероризма и миграцията, заявиха във вторник висши полицаи от целия континент. Италианските мафиотски групи, албанците и източноевропейци и действащите „извън закона“ рокерски банди са най-големите играчи, казаха официални представители на конференция, водена от италианската служба за борба срещу мафията и полицейската служба на ЕС Европол, предаде БГНЕС.

Но азиатските, африканските и южноамериканските групи също се впуснаха в европейския бизнес на организирана престъпност от 110 милиарда евро годишно, като мнозина все повече работят заедно.

„Понастоящем организираната престъпност представлява най-висок риск за вътрешната сигурност на ЕС“, заяви на пресконференция Яри Леуку, шеф на Европейския център за сериозна и организирана престъпност на Европол.

Длъжностни лица заявиха, че организираната престъпност е била "в сянка" през последните години, когато Европа беше изправена пред вълна от терористични атаки и огромна миграционна криза, но сега континентът трябва да се справи с трансграничното сътрудничество.

ГДБОП: През 2018 г. реализирахме 588 акции

"За да предотвратим организираната престъпност, трябва да действаме в международен план, защото организираните престъпни групи вече го правят", добави Лиуку.

Джузепе Говернале, ръководител на италианската дирекция за разследване на мафията, заяви, че сицилианската "Коза Ностра", калабрийската "Ндрангета" и неаполитанската "Камора" са все още най-големите, но добави, че проблемът е по-широко разпространен. "Това е европейски проблем", каза той.

Европейските власти трябва да се справят с прането на пари, по-специално като средство за прекъснат хранителната верига на организираните престъпни групи, заяви Говернале на пресконференцията.

"Масовото изпиране на пари оказва голямо влияние върху обществото, цели сектори са дестабилизирани и това може да застраши националната икономика и сигурност", добави той.

Един от отличителните белези на новите организирани престъпни групи е нарастващото ниво на насилие, казаха служителите на конференцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес