На първата среща по повод на проекта присъстваха представители на Международната организация на криминалната полиция от България, Молдова, Босна и Херцеговина, Сърбия и Албания

Първа среща по проект на Интерпол, свързан с борбата с трафика на хора на Балканите, се проведе в София. На нея участваха представители на Международната организация на криминалната полиция от България, Молдова, Босна и Херцеговина, Сърбия и Албания, съобщават от пресцентъра на МВР. 

В приветствието си главен комисар Георги Арабаджиев, зам.-главен секретар на МВР, и  Кристиан Хензел, офицер за връзка на ФР Германия у нас, изразиха общата позиция, че успешното противодействие на този вид престъпление изисква обединени усилия на правоприлагащите институции и неправителствени сектори. Заложената цел е с практическа насоченост, а целевата група са ръководни служители от Балканския регион. В този смисъл те поздравиха организаторите на проекта, планирали провеждането на специализирано обучение на правоприлагащите органи и агенции, включвайки разследващите на такъв вид престъпления, миграционните служби, националните централни бюра на Интерпол и правните служби. Амбицията е в рамките на проекта да се подготвят и изградят нови експерти, които да бъдат включени в групата на Международната организация на криминалната полиция за сартифицирани инструктури за борба с трафика на хора.

Организатор на събитието е МОКП „Интерпол“, проектът е финансиран от Министерството на външните работи на ФР Германия и посолството на ФР Германия у нас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.