НС прие единодушно на първо четене промените в НК

Нови, по- либерални правила за неизбежната отбрана. С промени на първо четене в наказателния кодекс се дават повече права за самозащита при нападение в дома.

Наказателна отговорност няма да се носи в случаите - при всяко незаконно влизане в частен имот или жилище, нападение насочено срещу живота, здравето и половата неприкосновеност на хората, извършено е нощем или от две или повече лица.

Промените са приети в Наказателния кодекс, на първо четене. Единодушно, но с резерви на ГЕРБ. Предложението е на Патриотите. Притеснения към част от поправките имат и магистрати и експерти. Предстои широка обществена дискусия, преди окончателното приемане на поправките. Второ четене след изборите

Историята на Мария е силно свързана с темата. През 2016-та г. тя е на 18 и е ученичка. Работи в заведение, където се запознава с Богдан Динев, по-известен като Боньо – фаса. Той я кани в дома си. Тя отива. Следва опит за изнасилване и опит за самозащита от страна на Мария.

Арестуваха мъж, обрал и подпалил апартамент в Ямбол

"Видях едно ножче на масата. Доста голям е. Нямах идея да го порязвам, имах идея да го сплаша. Исках само да го сплаша. Казах „Махни се, отключи ми!”. Тогава го порязах в долната част на крака. Два пъти. Не исках в сърцето, защото не исках да умира. Човек е все пак.", разкава тя.

Порязванията се оказват фатални. Днес Мария е подсъдима. По сега действащия закон - според който няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, само ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилището. 

За да разширят пределите на неизбежната отбрана на депутатите от Обединените патриоти им се наложи убедително да обясняват причините за спорните промени  , които предлагат. „До момента законът не е достатъчно толерантен към тези които защитават собствеността си”, каза депутатът от коалицията Искрен Веселинов.

ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА: Мъж задигна кутия с дарения за онкоболна жена (ВИДЕО)

Спорът за пределите на неизбежната самоотбрана се води отдавна и днес отново се чуха аргументи против разширяването на пределите й - юристи предупреждават : има опасност от неоправдана агресия, особено вечер.

„Скарват се мъж и жена през нощта, излиза мъжа навънка, жената го догонва и му удря шамар, вади мъжа пистолет и я застрелва и казва ето нападнаха ме нощем-какво да направя аз не нося отговорност за това, че съм превишил пределите на неизбежната отбрана”, казва проф. Иван Тодоров – адвокат.

Резерви по промените имат от ГЕРБ , макар че подкрепиха закона днес , въпреки неодобрението на главния прокурор и висшите магистрати. Управляващите искат дебат по темата и се притесняват, че промените се гласуват в отсъствието на опозицията.

„Когато популистите - тези, които не идват в зала, крият се от отговорността си не са казали нищо тука, те няма да спазят принципа като не си го казал навреме да замълчиш, а ще бълват своите популистки а ще бълват своите популистки идейки  и лъжи всеки божи ден”, заяви Маноил Манев.

„Докато сте против приемането на закони на парчета, някои възрастен човек става на парчета в момента, утре  може да сте и вие”, каза от своя страна Валери Симеонов.

Макар че депутатите се опитаха да аргументират промените с красноречиви примери за щетите, които хората търпят от незаконното влизане в домовете им и нападенията нощем, юристи напомниха, че част от текстовете противоречат на Конституцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.