Учителят е бил, е и ще остане основният фактор в образователната система, заяви просветният министър

Учителите са най-важният актьор в класната стая. Учителят е бил, е и ще остане основният фактор в образователната система, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите от 22-ия Национален конкурс "Учител на годината, организиран от Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, съобщава БТА.

"Занапред все повече ще разчитаме на учителите, защото ако преди век или век и половина сме разчитали на учителите да научат децата на базова грамотност - на четене, писане, смятане, днес разчитаме да ги научат на много повече неща", заяви министър Вълчев. И добави, че учителите трябва сега да подготвят учениците за следващите 40-50 години, когато ще бъдат на пазара на труда, и се разчита, едва ли не, учителите да са футуролози, но те не могат да са такива. 

"Разчитаме заедно с родителите да се справим с предизвикателството за увеличения брой на деца, преждевременно напускащи образователната система, и затова създадохме механизма за връщането на учениците в училище", отбеляза министър Вълчев. Той добави, че учителите трябва да направят децата добри хора и да ги възпитат, и затова е подготвен проектът на Стратегията за възпитателната работа. "Имаме нужда да бъдем партньори в най-важната мисия - да образоваме децата, да ги направим знаещи, можещи и добри хора, и трябва да се обединим в едни общи и споделени ценности, по които да възпитаваме и обучаваме децата", заяви образователният министър.

Вълчев: Учителите и родителите имаме мисия да направим децата по-добри

"Най-важната инвестиция на държавата е в учителите, защото ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички останали професии", каза министър Вълчев. По думите му инвестициите в учителите са с най-висока норма на обществена възвръщаемост. "И не трябва да имаме колебание за взетото бюджетно и политическо решение да се увеличат възнагражденията на учителите", коментира министър Красимир Вълчев. 

Той благодари за партньорството със СБУ и отбеляза, че най-добрите политики в образованието са реализирани благодарение на това партньорство. 

445 502 ученици от 1 до 7 клас ще получат учебници за безвъзмездно ползване

На церемонията бяха връчени награди на учители и на директори в десет направления. Министър Вълчевказа, че учителите са общо 90 000 в страната и е трудно да се избере кои са най-добрите от тях. "Всеки учител отива всеки ден на работа със съзидателната енергия да моделира ума и душата на децата и на младите хора, и това е най-важната и благородна работа", заяви образователният министър. 
 
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.