Претърсени са домовете на осем лица, единадесет банки или финансови институции и офисите на четирима данъчни консултанти

В сряда германски разследващи нахлуха в домовете на богати хора и финансови компании в рамките на национални акции от разследване за укриване на данъци, предизвикано от разкриване на информация в медиите.

Длъжностни лица претърсиха домовете на осем лица, единадесет банки или финансови институции и офисите на четирима данъчни консултанти за "доказателства за необлагаеми доходи" по време на сутрешните си набези, съобщиха от прокуратурата на Франкфурт, цитирани от БГНЕС.

Разследването е предизвикано от така наречените "офшорни изтичания", едно от поредицата данни в медиите, разкриващи офшорни данъчни сделки, и засягащи места, разпръснати от северния остров Силт до Бад Тьолц, близо до австрийската граница.

Тези, които бяха подложени на обиски днес, "са под подозрение за укриване на данъци", казаха прокурорите.

САЩ обвиниха четирима за аферата „Панамски досиета”

"С помощта на бившето дъщерно дружество на голяма германска банка се смята, че всички те са основавали компании в данъчните убежища на Британските Вирджински острови, за да скрият капиталовите печалби от германските данъчни власти и да избегнат дължимия им данък", казват още те.

Следователите не са посочили колко приходи не са влезли в държавната хазна.

В свое собствено изявление по случая Дойче банк заяви, че "не се е извършило претърсване на бизнес помещенията на банката", казвайки, че трезорът "доброволно предоставя всички поискани документи".

Говорителят на прокуратурата във Франкфурт Ноа Крюгер потвърди пред АФП, че клиентите и данъчните съветници, а не банките, са били цели на операциите.

Разследващите добавиха, че тяхната проверка е стартирана на базата на т.нар. „офшорни изтичания” – публикувани през 2013 г. от базирания във Вашингтон Международен консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), който беше и зад „Документите от Панама“ през 2016 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.