Дълги години къщата на Куцоглу се използваше за детска градина, а след това беше върната на собствениците и затворена

Поредно посегателство към културното наследство в Пловдив. Знакова къща в центъра на града беше съборена. Сигналът за неправомерните дейности е бил подаден от граждани, станали свидетели на срутването. Дълги години къщата се използваше за детска градина, а след това беше върната на собствениците и затворена.

Няма виновни за събарянето на единия от Тютюневите складове в Пловдив

Преди да бъде съборена, в сградата на улица "Гладстон" 14 се извършваше ремонт. Според издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Те обаче не са се съобразили с това изискване и съборили къщата на Куцоглу.

Служители на Общинския инспекторат са направили проверка и са подали сигнал до Министерството на културата за събарянето на знаковата постройка.   

„Издали сме констативен акт с нареждане незабавно машините да бъдат изведени от обекта, незабавно да се прекратят всякакъв вид строително-ремонтни дейности. Подадохме сигнал до Прокуратурата за увреждане на сграда в защитена зона. Вторият сигнал, който подписах, е предприемане на действия за отмяна на строителното разрешение, което е издадено”, коментира Георги Стаменов - кмет на Район "Централен"  Пловдив.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.