16-годишният беше арестуван за подготвяне на атентат в Пловдив

16-годишното момче, което беше арестувано за подготвяне на атентат в Пловдив, не е било в състояние да взриви подготвяните бомби. Това разказа за NOVA психологът, който в последните седмици е работил с детето. Той уточни, че тези последни психологически защити, скоро е можело да бъдат преодолени от вербовчиците му от ИДИЛ. След като случаят стана публичен, вътрешният министър Младен Маринов подкрепи идеята за създаване на антитерористични центрове у нас, защото „промяната в обстановката го налага”.

Иван Тричков е психологът към когото родителите на 16-годишното момче се обръщат за помощ, преди да потърсят ДАНС. С тийнейджъра специалистът е провел няколко сеанса.

„Както добрия рибар знае каква захранка да хвърли за каква риба, така те добре познават човешката психология. Това са добри специалисти, само с това се занимават и знаят каква кукичка са хвърля. И когато се залови, започват да навиват ръчката, докато рибата не попадне в тигана”, коментира Иван Тричков.

Маринов: Трябва да се създадат антитерористични центрове

Най-лесно се вербуват тийнейджъри. Като 16-годишното момче. В момента, в който психологът започнал да работи с момчето, то все още не е било готово на крайни действия, като това да задейства направените бомби. „Да убие някого - това не е лесна стъпка. Създателят е сложил две защити - съвест и съзнание, които, когато не са прегорели или заобиколени манипулативно, работят”, каза още Тричков.

Моментът на пречупването обаче вероятно е бил близо. „За две седмици не могат да накарат човек да направи атентат, но могат да накарат за един час дядо да си хвърли парите”, посочи Иван Тричков.

За по-добра реакция в такива ситуации вътрешният министър Младен Маринов подкрепи идеята за създаване на антитерористични центрове. „Това се прави с цел да се концентрира и да се обработва информацията, така че най-бързо да се стига до тази информация и действията, които се предприемат да се координират”, заяви Маринов.

Дали е имало и други подобни случаи, които не са станали обществено известни, Маринов не уточни. Междувременно бяха отправени критики за работата на полицията по случая.

Работата на психолози и педагози с детето продължава. Общата цел е да се запази анонимността му и то да се върне към стария си начин с живот.

ИДИЛ СТИГНА ДО БЪЛГАРИЯ: Как терористите влязоха в контакт с 16-годишен?

„Ислямска държава” е разработила цяла онлайн методология за вербуване, твърдят експерти по киберсигурност. А нейни агенти под прикритие могат да бъдат открити на практика навсякъде, където са и младите хора - социални мрежи, форуми за видеоигри и канали за споделяне на съдържание.

Процесът по вербуване може да продължи от няколко седмици до няколко месеца и дори година. Какъвто е и конкретният случай. За целта "Ислямска държава" използва обучени комуникатори, психолози, които да уловят проблемите на жертвата си - семейни, в училище, в любовта.  Дълго време комуникацията е само в сферата на приятелството, без дори намек за радикални действия, към каквито се преминава постепенно.

У нас данните показват, че всеки трети профил на дете е публичен. Това означава, че дори то да не попадне само в определени сайтове, всеки може да научи лична информация за него и да я използва. Най-голям е процентът на отворени профили във възрастовата граница 12-14 години.

„В тази възраст те са любопитни, вижда нещо, отива по-нататък и в един момент към него се закачва съответният човек и го прехвърля в анонимизираща програма - това са "Телеграм", "Сигнал" - има различни варианти”, казва Георги Апостолов от Центъра за безопасност в интернет.

„Не се тръгва с екстремистки подход и говорене за убийства. Той стартира като обикновен разговор, като човек, на който можеш да се довериш, да споделиш някакъв проблем. Младите хора са много уязвими, защото могат да имат някакъв проблем в училище, да са жертва на насилие и тези хора са обучени много конкретно и ясно да се възползват от подобен тип сигнали, които човек излъчва в социалните мрежи, и го насочват бавно и постепенно към едни такива действия”, коментира Борис Гончаров от Центъра за безопасност в интернет.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес