Военният министър не приема президентския мотив за консенсус

С 13 гласа "за" депутатите от комисията по отбрана прегласуваха договорите за покупката на изтребителите F-16 и така събориха ветото на президента Румен Радев. 7 народни представители подкрепиха позицията на върховния главнокомандващ.

ГЕРБ: Ще преодолеем президентското вето за F-16

По време на дебатите в комисията министърът на отбраната Красимир Каракачанов не приема мотивите на държавния глава Румен Радев срещу сделката за американските F-16. Каракачанов е категоричен, че по тази тема няма как в българското общество да цари съгласие, какъвто иска президентът. Не може да се очаква консенсус, както не може да се постигне такъв и за циганската престъпност, обясни пред депутатите от комисията по отбрана Каракачанов.

"С част от мотивите, които прочетох, не мога да се съглася, примерно, че е бил необходим широк обществен консенсус, подкрепа, обществено съгласие, че не били изяснени много въпроси. Мисля, че това, поне по мое мнение, не отговаря на истината. По тази тема, дали самолетът да бъде "Грипен", или F-16, се коментира още преди нашето правителство да бъде съставено. 

Президентът блокира с вето сделката за F-16

Каракачанов предупреди още, че офертата за изтребителите е валидна до началото на септември, а след това цената ще скочи нагоре.

"Всяко едно забавяне би било оскъпяване на цената. Ако бяхме отложили с три или шест месеца, това означава да излезем от срока на офертите", коментира след гласуването пред медиите в НС министърът на отбраната. Той съжали, че темата отново разделила обществото и стигнала до спора "Русия или Америка". По думите му една част от хората, само като чуели, че самолетите ще са американски, и настръхвали, защото мислели, че купуваме щатски самолети, за да нападаме руснаците.

От ГЕРБ, ОП и ДПС също не приемат президентското вето и мотивите му. Валентин Радев от ГЕРБ направо съжали, че страната ни е изгубила доста време, вместо още тогава да обяви, че решението за модернизацията на ВВС е политическо решение.

"Аз съжалявам, че 2015 не сме взели политическо решение и да спрем с тези конкурси, но такава ни е нагласата", констатира бившият вътрешен министър. Според него "сега е часът на истината" да докажем, че сме реални партньори в НАТО. 

ДПС ще подкрепи четирите договора за изтребители, въпреки че приема мотивите на президента, потвърди Джейхан Ибрямов. Той напомни, че у нас има разделение на властите и е хубаво да си посочват грешките, но и да си партнират. "Модернизацията на ВВС е важен елемент от националната сигурност", посочи депутатът от движението. Ибрямов заключи, че чак сега България прави реална стъпка на член на НАТО.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.