По темата - бившият социален министър Иван Нейков и финансистът Владимир Каролев

"Вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 година от статистическа гледна точка, след като има ръст на заплатите". Това прогнозира в предаването "Здравей, България" бившият социален министър Иван Нейков. 

Той допълни, че за последната година статистиката дава ръст на средната работна заплата с 12%„При положение, че задържим този праг на бедността, това означава, че хората под него ще бъдат по-малко, отколкото са били по-рано”, коментира Нейков.

Нова методика за определяне на прага на бедност

Според финансиста Владимир Каролев изчисленията на КНСБ, че всеки четвърти работещ е беден, са неверни. „Те го изчисляват неправилно. „Според статистиката на Европейската статистическа служба през 2018 година работещите бедни във възрастовата група 18-64 години са 10,1% при 9,4% средно за ЕС. Ние сме малко повече, но не сме така, както казва КНСБ”, коментира Каролев.

КНСБ: Една трета от българите живеят на прага на бедността

Финансистът е категоричен, че реално бедните хора в България са много малко. Това са хора, които са на минимална пенсия и нямат семейства, които да ги подкрепят. Друга такава група са хората с много ниска квалификация.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.