Доналд Тръмп е непреклонен, че митата върху китайския внос са необходими

Еманюел Макрон ще влезе в ролята на преговарящ с Иран. Това решиха лидерите на Г-7 по един от въпросите, по които имаше съгласие на форума.Затова изненадващо бяха повикани външните министри на страните за инструкции. Не така стояха нещата за връщането на Русия, което Доналд Тръмп отново намекна като предстоящо.

Днес беше същинският, работен ден на срещата на Г-7. Лидерите го започнаха със заседание на тема икономика и сигурност. Основният въпрос, обявен в началото, борба с неравенството, беше дискутиран на работен обяд. Очакваните различия бяха налице, но имаше и теми, по които позициите бяха по-близки. 

Доналд Тръмп и Борис Джонсън са описвани като естествените съюзници на срещата, в противовес на останалите лидери. Тръмп похвали британеца за Brexit и каза, че страната му се освобождавала от котва с напускането на Евросъюза. След това, обаче, темата се смени на световна търговия."Имам правото да обявя извънредно положение за търговията с Китай. Ако преценя, че е необходимо. Те крадат нашата интелектуална собственост. Загубите са между 300 и 500 милиарда годишно", коментира Тръмп.

Снимка: БГНЕС

Започват разговорите по спорните теми на срещата на Г-7

"Като цяло, в последните 200 години, Обединенито кралство е спечелило огромни суми от свободната търговия. Това искаме да виждаме. Ние не харесваме митата”, заяви британският премиер.

Все пак имаше теми, по които лидерите на най-развитите икономики бяха на едно мнение. Доналд Тръмп каза, че иска да избегне директен конфликт с Иран. Останалите лидери също са на тази позиция. "Г7 е неформален клуб. Никакъв официален мандат не може да бъде даден на някой от нас. Има инициативи, които се стремят да постигнат двете основни цели - Иран да не се сдобие с ядрено оръжие и региона да е стабилен. Много е важно, че всички ги подкрепиха”, обясни френският президент Еманюел Макрон.

Интересна форма на протест предложиха противници на Макрон по време на форума. Те направиха шествие с откраднати портрети на президента. То беше завършека на акция, продължила месеци. Официалните портрети били крадени от кметства, библиотеки и други институции. Целта била по време на срещата на Г-7, портретите да бъдат показани с главата надолу, като знак на неуважение към президента и неговото управление. 

Утре е другата тема, по която ще има спорове - климат, океани и биоразнообразие. Еманюел Макрон иска да е основна, особено на фона на пожарите в Амазония. А Доналд Тръмп изобщо не вярва, че има проблем с промените в климата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.