Къде можем да се прегледаме и какво представляват изследванията?

500 000 българи страдат от хронично обструктивно белодробна болест - най-големият бич, казват специалисти за белите дробове. От тях се лекуват едва 75 000. Голяма част от останалите просто не знаят, че са болни. Кампанията "Живот без тютюнев дим" се бори с проблема от години, е отново на старта си.

Изследванията са абсолютно безплатни. Имате една седмица да се запишете, защото кампанията започва в петък. "Искаме хората да разберат, че белият дроб е изключително важен за нас и залагаме за профилаката. С тази кампания ние много диагностицираме хобовете. В предходните две години се оказа, че от 437 прегледани души, при 138 установихме хоб, т.е., че те не знаят, че имат това заболяване", каза пред камерата на "Събуди се" пулмологът д-р София Ангелова. Тя допълни, че белодробното число е много важно.

Трансплантираха успешно бял дроб на българка във Виена

Д-р Ангелова обясни, че причина за тези заболявания се дължат на много фактори. "Тютюнопушенето много влияе на белия дроб, както и мръсния въздух. Професионалните фактори също оказват въздействие", каза още тя и уточни, че в решението на този проблем трябва да се включи цялото общество.

Тя посъветва, че за да имаме по-здрав бял дроб, трябва да дишаме по-чист въздух. Всеки от вас, който искат да си направят изследвания, може да се запише от 9 септември на тел. 070010126. "Планината ни зарежда много с чист въздух. Кампанията я провеждаме с помощта на Столична община, Министерство на здравеопазването и в нея са включени още два града, освен София, Враца и Благоевград", завърши д-р София Ангелова.

Кампанията ще продължи до края на годината. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.