Спектаклите са се гледали от 70 000 души години, но днес е обрасъл в бурени

В продължение на десетилетия летният кино-театър в Приморско бил място за среща на студенти от цял свят. Свръхмодерен за времето си, част от Международния младежки център, спектаклите и прожекциите са се гледали от 70 000 души годишно. Днес е обрасъл в бурени, а по пода му се търкалят километри филмови ленти.

В края на 50-те в малкото тогава, рибарско селище Приморско, се изгражда Международния младежки център "Георги Димитров". Освен палатков лагер, спортни площадки и дискотеки, в него има и кино-театър "Космос". Тук младежи с различен цвят на кожата, говорещи различни езици, се запознават с културата на социалистическа България. През 90-те обаче, завесите му се спускат за последно. Днес между редовете на кино-театъра, ни развежда Божидар.

"Срещу сцената са разположени скамейките за около 3 000 човека. Зад тях е прожекционната кабина. На кулите са били разположени прожекторите, имало е ежедневни представления, концерти, кинопрожекции. Кулминацията на всички празници била Нептуновата вечер. Тя е нещо като карнавал, където се избирал крал Нептун и всички хора са се обличали като морски създания", каза пред камерата на "Събуди се" Божидар Чоторов от facebook страницата "Машина на времето".

"МАШИНА НА ВРЕМЕТО": Горно Луково - селото без жители

След създаването на "Златни пясъци", "Албена" и "Слънчев бряг" в средата на 50-те, държавната стратегия за превръщане на българското Черноморие в Международна туристическа дестинация продължила. Тя достигнала и някои от малките тогава рибарски селища като Созопол, Несебър и Приморско, посещавани предимно от художници, археолози или хора със здравословни проблеми, търсещи спокойствие и морски климат. Изграден през '59 в залива между Приморско и Китен, в пиковите моменти през Международния младежки център "Георги Димитров" годишно минавали по 70 000 младежи от цял свят. Той е разпологал с къмпинг, хотели, спортни площадки, дискотеки и километричен плаж с дюни. Перлата на мястото обаче, бил летният кино-театър, изграден в гората.

"Причината да дойдем тук, за разлика от обикновено, не беше един кадър в интернет, а едни детски спомени. Всяка година, когато идвахме на море, това си беше семейна традиция - поне един път да се ходи на лятно кино. Това беше едно от кината, които сме посещавали с моите родители. Идваха не само ученици, семейства, но и от Приморско, съседни станции. Глъчката беше невероятна", каза още Божидар.

В София се срещаме с режисьора Бойко Илиев. Той помни добре Младежкия център в Приморско. Прекарал е лятото на 1980-та там, а като студенти на тогава ВИТИЗ, били изпратени на т.нар. "културна бригада", където срещнал и бъдещата си съпруга. "Репетирахме през деня, на плажа дори - концерти, спектакли. Спомням си дори Хачо Бояджиев, правеше тогава един концерт, в който участвахме. Опитвахме се да дадем малко културен обилк на живота, който течеше много бурно в Международния лагер в Приморско. Спомням си страхотните дискотеки тогава", каза Илиев.

МАШИНА НА ВРЕМЕТО: Комплекс "Червено знаме" - бившата фабрика за шампиони (ВИДЕО)

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.