Над 300 милиона души по света страдат от депресия

Над 300 милиона души по света страдат от депресия. Данните са на Световната здравна организация, но статистиката не включва хората, които работят под стрес всеки ден. Преумора, безсъние, панически атаки, ниско самочувствие, загуба на близък - емоции, които ни връхлитат. постоянно.

„Телефонът е устройството, което е винаги с нас. Ние направихме мобилния телефон съучастник в борбата със стреса. Не само тялото, но и ума трябва да се тренира, за да бъдем здрави физически и психически", обясни психологът Петя Стойчева-Кривицки. Тя е създателят на мобилно приложение, което лекува душите ни.  

От месец приложението Анима помага на хора, които са депресирани, искат да преборят вредни навици, имат паник атаки или са прекалено ревниви към партньора си.

„Успехите са невъзможни, ако нямаме концентрация.Една от рецептите за успех  в спорта е да се тренира не само тялото, но и съзнанието в посока победител”, разказва ни треньорът на деца по тенис-клуб "Локомотив" - Ива Плачкова.

Учени обясниха защо не си струва да се спори с жена

Победител като талантливата Александра Драганова, която от 4-годишна играе тенис. Спортът калява тялото и духа й. "На тренировки е тежко, искаш да се откажеш някой път, но трябва да намериш начин да продължаваш", каза още Драганова.

Доскоро тренира във Франция и дори на километри разстояние се доверява на Петя, която от 18 години се занимава със спортен психотренинг. Те борят стотиците притеснения преди важен двубой на корта. „Не е тайна, че когато си настроен, че ще победиш, ти на 50% си взел тази победа, когато отидеш със съмнението си, то през цялото време работи като червейче в съзнанието ти, че можеш и да не спечелиш. Ако съм в мач и се притесням, едно от нещата, които ми помагат да вляза пак в игра е дишането. Поемам дълбоко въздух, мисля за хубави неща, за да се успокоя", обяснява Александра.

Спокойствието е ключът към победите в спорта - мисия възможна дори за деца, които слушат гласа на психолога от телефона си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.